U Tomislavgradu predstavljena knjiga Matka Marušića “Mi Hrvati”

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

U Tomislavgradu  je u punoj dvorani skupštine Hercegbosanske županije predstavljena knjiga „Mi Hrvati“, autora Matka Marušića. Uz autora o knjizi su govorili profesor Mijo Tokić, dr. Ivan Bagarić, te Anđa Raič, urednica i direktorica Medicinske naklade Zagreb.

 

U svom osvrtu na knjigu profesor Mijo Tokić je kazao:

-Ova knjiga izmiče svakome pokušaju jednostavnoga definiranja. Autor knjigu definira zbirkom priča, pripovijedi i istina je da knjigu čini puno priča, ali i to bi bilo prejednostavno određenje, jer osim priča ovu knjigu čine tekstovi koje je primjerenije definirati esejima, sociološkim studijama i traktatima.

Ovu knjigu bismo mogli gledati i kao svojevrsnu memoarsku autobiografsku prozu, to zapravo i čini okosnicu knjige, iako se ona razvija u brojnim smjerovima i pravcima. Ono što je najvažnije, ovo je i beletristika, lijepa književnost, velika književnost. Strukturirana je u 15 poglavlja, a svako poglavlje čini više priča i eseja, ukupno njih 115, u kojima se razmatra o hrvatskoj povijesti, neuništivoj čežnji za slobodom i državnoj samostalnosti. Knjiga progovara o našim ljudima, njihovim karakterima, slabostima i vrlinama preko čijih života i sudbina nam autor otkriva istinu o nama i o, kako ih autor zove,  „predmetima svrhe i zaborava“, tj. o onom što ne možemo sebi oprostiti i onome što želimo, a ne možemo zaboraviti. Ova knjiga je jedna autorova suma života.

 

 

Doktor Bagarić je u svome izlaganju istaknuo:

-Kad čitate ovu knjigu imate dojam kao da je autor čitao našega Petra Miloša, njih dvoje zaista imaju dodirnih elemenata u načinu na koji pišu knjigu.

Matko je jedan od najvećih živućih znanstvenika u Hrvatskoj. Svatko tko je pokušao napisati samo jedan znanstveni članak zna koja je to nevolja, a Matko je u najboljim svjetskim časopisima objavio stotine takvih i nekoliko knjiga. Sudjelovao je u kreiranju, odnosno postavljaju tri Medicinska fakulteta, a jedan od njih je i Medicinski fakultet u Mostaru. On je i meni odškrinuo vrata znanosti. Osoba je koja će ti sve pomoći, ali za tebe neće napisati ništa. Prema tome, tko se s Matkom bavi i Matko s njim taj će morati pokazati neku vrstu snage kakva god da ona jest. On je poslao u svijet preko 200 znanstvenika, među njima je i legendarni Đikić. Čast mi je bila da sam i ja bio jedan od onih koje je Matko poslao u svijet, poslavši me na Harvard da održim govor. Čovjek je to koji je prodao stan i poslao sina na Sveučilište na Harvard. To je jedna velika poruka. Sve naše nevolje, svi naši problemi  leže u tome što smo živili to što smo živili i nismo uspjeli doseći razinu obrazovanja koju bismo trebali imati. To je ključna stvar. Ova knjiga je iznad svega poticaj za obrazovanje.-

Riječi zahvale uputila je i Anđa Raič ispred Medicinske naklade, kao i sam autor koji se na sebi svojstven način obratio prisutnima, a posebno je bio dirnut izvedbama pjevačkoga zbora Matice hrvatske Tomislavgrad koja je svojim pjesmama uveličala večer.

 

 

 

Jelena Perković/Tomislavcity/https://www.tomislavcity.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)