HNS BiH između tužbe na odluku SIP-a i čekanja presude Ustavnog suda

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Posljednji popis pokazao je da u Bosansko-podrinjskoj županiji (BPŽ) žive 24 Hrvata, uključujući i Edima Fejzića, stalnu “mušteriju” za izaslanika u Dom naroda FBiH, dok istodobno u Posavskoj županiji (PŽ) živi 33.600 ili pak Zeničko-dobojskoj županiji (ZDŽ) 43.819 Hrvata, piše Večernji list BiH.

Sve te tri županije po najnovijem “izračunu” SIP-a dat će jednog Hrvata. Tom odlukom stvara se razlika od 1400 puta u vrijednosti mandata izabranog Hrvata u BPŽ-u i Posavini, odnosno čak 1825 puta između županije sa sjedištem u Goraždu i Zenici. Rezultat je to procjene SIP-a da bi se trebala uzeti u obzir odredba Ustava FBiH po kojoj se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak te se pri tome posve zanemaruje presuda Ustavnog suda BiH.

Razlika 1400 i 1825 puta

Posve je ignorirano i načelo razmjernosti pa se nijednom matematičkom formulom ne može objasniti odnos 24 prema 33.600, odnosno 24 prema 43.819 Hrvata. Bošnjačkim strankama nije bilo dovoljno ni takvo logikom promatrano blasfemično rješenje pa su sve odreda najavile tužbe Ustavnom sudu BiH. Istodobno, unutar samog HNS-a BiH nije bilo jednoznačnog stajališta iako su se mogli čuti komentari da se radi o nezakonitoj i neustavnoj odluci.

Postoje dvojbe oko toga je li uopće potrebno ulagati posebnu žalbu Ustavnom sudu BiH s obzirom na to da je u procesu donošenje odluke o osporavanju odredbi Ustava FBiH o izboru po jednog izaslanika iz reda svih triju konstitutivnih naroda iz svake županije, a koje su identične onima što ih je već Ustavni sud BiH osporio u Izbornom zakonu. Po drugim tumačenjima ta apelacija nije izravni odgovor na odluku SIP-a te bi bilo krajnje principijelno uputiti apelaciju budući da su svi argumenti na njihovoj strani.

Po navodima predsjednika Hrvatske republikanske stranke Slavena Raguža, nema nikakve dvojbe da je ovakva odluka svojevrsna navlakuša iako je po njemu posve sigurno da SIP nije imao zakonsko uporište donijeti odluku.

“Ovakva odluka koja se, tobože, poziva na popis iz 2013., ali nalaže da se po 1 izaslanik u Domu naroda FBiH bira iz svake županije, je najopasnija. Radi se o tobožnjem “solomonskom rješenju” prema kojem nitko neće biti zadovoljan pa će se tumačiti kao kompromis, a u biti ide na štetu Hrvata”, ocijenio je Raguž.

“Daj što daš”

Po njemu, najveći bi poraz bio ako bi se HDZ BiH odlučio na “daj što daš” ulazak u vlast bez izmjene Izbornog zakona. Po predsjedniku HKDU-a Ivanu Musi, odluka SIP-a je dvostruka podvala. “Donijelo ju je tijelo koje nije nadležno. Mislim da se treba žaliti, pa čak i tužiti SIP zbog neustavnog postupanja”, rekao je Musa.

Po njemu, treba preispitati i da jedna trećina ‘bošnjačkih’ Hrvata u Domu naroda može odlučiti tko će biti u vlasti. Po Mariju Karamatiću iz HSS-a odluka SIP-a je odluka neustavna. I on očekuje ustavnu tužbu HNS-a BiH. Očekujem da HNS podnese tužbu Ustavnom sudu BiH jer je ovakva odluka državni udar”, rekao je čelnik HSS-a Karamatić.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)