FOTO/VIDEO: Keške – neizostavno jelo na božićnom stolu u Rami

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

 

Keške je tradicionalno jelo koje se obično priprema za Božić skoro u svim katoličkim domaćinstvima diljem Bosne i Hercegovine pa tako i u našoj Rami. Dosta ljudi keške pravi više puta u godini, jer je jako ukusno i hranjivo. Drugi naziv za keške je ćeške ili geršlo.

 

Bili smo u posjeti kod obitelji Ante i Anice Čuljak i zabilježili običaj i način pripremanja kešketa. Ante, zvani Kajin, i njegova supruga Anica, zvana Trišćanka, su nam o načinu pripreme kešketa rekli ovako:

“Pšenica se očisti od kukolja, zemlje i kamenčića, te se opere u tri do četiri vode. Zatim se malo nakvasi (pokiseli) u vodi (obično toploj), i stavi u stupu”.

Što je stupa?

A to Vam je kao jedna mala kačica ili izdubljeni komad drveta nalik na usku malu kacu otprilike visine oko pola metra s debelim punim dnom. U nju se ubacuje nakvašena pšenica i radi se postupak stupanja. Zatim se uzme željezna štanga ili ćuskija i s njome se čisti, odnosno ljušti, pšenica da bi bila lakša za kuhanje. Nakon stupanja ostavlja se na sušenje i puštanjem kroz povjetarac skinuta ljuska se odvaja od jestivog dijela. Nakon pranja pšenica je spremna za kuhanje.

A što zatim radite?

E za dobro keške treba vam naravno i dobro ugojena kokoš. Kokoš se prethodno skuha u vodi, skine se meso s kostiju i doda u oljuštenu pšenicu. Zajedno se kuha pšenica i meso od kokoši uz stalno miješanje i zalijevanje vodom u kojoj se kuhala kokoš. Ako želimo gušće keške dodajemo manje vode ili obrnuto.

U predivnoj atmosferi obiteljskoga doma Ante i Anica su pokazali način i običaj pripreme ovoga ukusnog božićnog jela. Odjeveni u tradicionalne ramske narodne nošnje probudili su uspomene na pripremu jednog jednostavnog, sebi svojstvenog jela, ali i na neka ljepša i sretnija vremena. Vremena s manje stresa i manje straha od svega i svačega, manje nepravde, manje laži i ogovaranja, manje osamljenosti. Pokazali su nam kako u ovim vremenima potpune slobode postajemo sve više robovi svojih navika, što nam nimalo ne ide na čast, a posebno ne u ovome vremenu došašća, jer ponekad se moramo okrenuti i vratiti u samu srž i jednostavnost svoje tradicije.

U Rami je običaj napraviti veliki lonac kešketa i ovo jelo blagovati tijekom Božićnog vremena.

Uz keške i veliki izbor druge hrane i pića, te uz domaće crno vino, uz obiteljski stol Ante i Anice proveli smo zaista lijepe trenutke. Od srca ima hvala za uloženo vrijeme i trud da bi nam otkrili i pokazali dio naše prekrasne tradicije.

grad-busovaca.com/ http://grad-busovaca.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)