AKCIJA USKOK-A, Švercali oružje iz BiH preko Hrvatske u EU, doskočio im carinik dobrog sluha

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

Zbog šverca oružja iz BiH preko Hrvatske u EU, a potom kokaina i ecstasyja iz zemalja Europske unije u Hrvatsku pod lupom istražitelja završili su Željko Žugaj(47) iz Slavonskog Broda i Nenad Kalčić (41) iz okolice Pule.

Protiv njih je pokrenuta istraga da su u sastavu zločinačkog udruženja, zajedno s jednim Nizozemcem, trgovali opijatima, ali i oružjem. Njihove su rute očito bile dobro uhodane. Imali su osobe u BiH koje su ih opskrbljivale oružjem što je preko Hrvatske slano u Nizozemsku i još neke od zemalja EU. Tamo su, pak, dogovarali trgovinu drogom. Organizirali su nabavu većih količina ecstasyja i kokaina u Hrvatsku. Policija sumnja da su iz koristoljublja preko državne granice izvezli najmanje deset raznih pušaka, veću količinu optičke opreme za oružje i više od 37 kilograma plastičnog eksploziva. Uvezli su više od 4,4 kilograma ecstasyja i neutvrđenu količinu kokaina, piše Jutarnji list.

Dubinska kontrola

Mozak operacije u tandemu s jednim Nizozemcem bio je Žugaj, stari policijski znanac, koji je od kraja 2017. do 18. rujna ove godine pronalazio kupce opijata, da bi u ožujku ove godine od Nizozemca u Sloveniji preuzeo kokain, a 17. rujna najmanje četiri kilograma MDMA koje je predao Kalčiću za daljnju preprodaju.

Loše im je krenulo 24. travnja ove godine kada je Žugaj u Novoj Varoši kod Stare Gradiške u Volvu S40 zatečen s gotovo 38 kilograma vojnog plastičnog eksploziva pentrit (PEP500).

– Nisam kriv. S obzirom na to da mi je servis auta bilo jeftinije obaviti u BiH, tamo sam taj dan odvezao auto i ostavio ga. To je trajalo oko 2,5 sati i u tom razdoblju nisam imao nadzor nad njim. Otišao sam u jedan restoran na ručak, a kad sam se vratio, preuzeo sam auto. Nisam uočio ništa što bi ukazivalo da se u njemu nalazi eksploziv. Sjeo sam u auto i prešao granicu. Bio sam neugodno iznenađen kad su me carinici kod Nove Varoši zaustavili i našli eksploziv – pravdao se u tužiteljstvu Žugaj koji je nakon tog otkrića u travnju odmah i uhićen.

Okolnosti dubinske kontrole u Novoj Varoši na cesti D5 prisjetio se T. B.

– Zaustavili smo Volvo. Vozač je rekao da putuje iz Laktaša gdje je tražio neke autodijelove koje nije uspio nabaviti. Kad smo ga kolega i ja upitali ima li što prijaviti za carinu, rekao je da u autu nema ništa i da na graničnom prijelazu Stara Gradiška nije prijavio ništa. Kolega je rukama kuckao po autu te osluškujući pokušao utvrditi ima li što u unutrašnjosti vrata auta. Na stražnjim desnim vratima čuo se tupi zvuk, drugačiji u odnosu na ostale dijelove.

Iskaz carinika

Uzeo sam uređaj Buster kojim se mjeri gustoća materijala i na spornim vratima bila je četverostruko veća od ostalih. Odvojili smo oblogu vrata, ubacili endoskopsku kameru i na kraju našli eksploziv u deset paketa duguljastog oblika – prisjetio se jedan carinik.

Punih devet mjeseci policiji je trebalo da ih povežu u zločinačku skupinu. U siječnju su prvo zaplijenjene puške, u travnju je zaplijenjen eksploziv na području Slavonskog Broda, a u rujnu je u Vodnjanu pronađen ecstasy. Sudac istrage Županijskoga suda u Osijeku protiv dvojice osumnjičenih odredio je jednomjesečni pritvor.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori