“1992.-2018.”Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka Brigade ´Josip ban Jelačić´

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

 

Svetom misom za sve poginule i umrle branitelje u župnoj crkvi u Kiseljaku, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomen obilježja te domjenkom u vatrogasnom domu, danas je obilježena 26. obljetnica osnutka Brigade “Ban Josip Jelačić” Kiseljak.

 

Svetu mise predvodio je župnik fra Zoran Vuković kazavši kako žrtva branitelja ne smije biti uzaludna, te kako i u ovim teškim vremenima kao narod moramo se držati zajedno.

Obljetnici su nazočili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici Brigade, hrvatski politički predstavnici, voditelji javnih institucija… Na spomen obilježju prilikom zajedničke molitve istaknuta je važnost sjećanja i obilježavanja kako svih herojskih djela tako i žrtava ove Brigade, te prenošenje uspomena na mlađe generacije.

20. prosinca 2018. godine navršilo se 26 godina od utemeljenja Brigade HVO-a ” Ban Josip Jelačić”, jedne od postrojbi HVO-a središnje Bosne zahvaljujući kojoj su se Hrvati uspjeli obraniti i opstati na ovom području.

Kroz Brigadu su prošla 7022 pripadnika, a njih 418 poginulo je braneći od daleko nadmoćnijeg neprijatelja općine Lepeničke doline, Kiseljak, Kreševo i Fojnicu, ali i boreći se na ratištima diljem BiH i Hrvatske.

Brigada HVO “Ban Josip Jelačić” prvi je put postrojena 20. prosinca 1992. godine, na Stadionu koji danas nosi ime Stadion hrvatskih branitelja.

Postrojio je ih prvi zapovjednik Brigade pukovnik Ivica Rajić. Brigadir Mario Bradara, jedan je od ratnih zapovjednika Brigade. Bez ove postrojbe kaže Hrvati sasvim sigurno ne bi opstali u nametnutom im ratu na području središnje Bosne, prenosi Art.info.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori