Netanyahu: Osobno pregovaram s Amerikancima kako bi riješio zastoj u prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj

0

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je za izraelsku televiziju kako osobno pregovara s Amerikancima kako bi riješio zastoj u prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj nadograđenih naprednim sustavom, a za što prethodno nije tražio odobrenje Washingtona.

Netanyahu je to rekao nakon vijesti da je provedba ugovora zaustavljena na zahtjev američke administracije, prenijela je izraelska televizija Channel 10.

Postoje kontakti između dviju zemalja, osobno sam uključen. Prerano je da bismo mogli jasno reći kako stvari stoje, ali radimo na tome – istaknuo je Netanyahu.

Prošli tjedan u telefonskom razgovoru Netanyahu je obavijestio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da SAD i Izrael još pregovaraju o tehničkim pojedinostima za transfer zrakoplova, piše Channel 10.

Podsjeća da je predsjednica prije mjesec dana o blokadi prodaje razgovarala s Netanyahuom u Parizu na rubu svečanosti u povodu 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, a to pitanje postavila je i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji joj je rekao da je provedba stala zbog birokratskih teškoća.

Izraelska TV napominje i da je premijer Andrej Plenković obavijestio SAD i Izrael da će Zagreb cijeli posao poništiti i raspisati novi natječaj ako ne dobije ugovorene zrakoplove.

Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10.

 

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara