SVIJET NIJE SPREMAN, MMF strahuje od nove recesije: ´Prevencija krize nije na razini´

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Zamjenik šefa Međunarodnog monetarnog fonda, David Lipton, upozorio je da se skupljaju olujni oblaci sljedeće financijske krize, iako je svjetski financijski sustav nepripremljen za još jednu krizu i pad, piše The Guardian.

Nakon više od desetljeća od zadnjeg raspada globarnog bankarskog sustava, Lipton je upozorio da je “prevencija krize nepotpuna”.

“Kako smo rekli, ‘treba popraviti krov dok sunce sja’. Međutim, kao i mnogi od vas, vidim olujne oblake kako se skupljaju i bojim se da je rad na prevenciji krize nepotpun”, rekao je Lipton.

Poziva na zajedničko rješavanje problema

Prema njegovu mišljenju pojedine države neće posjedovati dovoljno moći u borbi protiv sljedeće recesije te je pozvao vlade na zajednički rad na rješavanju problema koji bi mogli izazvati novu krizu.

“Trebamo biti zabrinuti za moć monetarne politike”, rekao je Lipton vezano za sposobnost američkih Saveznih rezervi i drugih središnjih banaka da smanje kamatne stope kako bi se pogurala ekonomija u slučaju druge krize, upozorivši također da su visoke razine zaduživanja vlada ograničile njihov prostor za smanjenje poreza i povećanje potrošnje.

Kako piše The Guardian, Lipton tvrdi da je MMF ušao u posljednju krizu s manjkom raspoloživih sredstava prije nego što mu je predana “ratna škrinja” u vrijednosti od jednog bilijuna američkih dolara od vlada iz cijelog svijeta.. Naglasio je pritom važnost što su čelnici država pristali sljedeće godine dovršiti pregled financijske vatrogasne moći fonda.

Pozvao Kinu na otvaranje ekonomije

Također, pozvao je Kinu da poduzme hitne korake i otvori svoju ekonomiju globalnoj konkurenciji. Rekao je također da bi Kina trebala smanjiti barijere te nametnuti stoža pravila kako bi zaštitila intelektualno vlasništvo, što je glavni prigovor predsjednik Donalda Trumpa.

Lipton je sugerirao da kineske trgovinske politike više nisu primjerene, budući da je kineska ekonomija od 2001. godine postala međunarodna velesila vrijedna 16 bilijuna američkih dolara.

Međutim, upozorio je da SAD ne bi trebali nametnuti pretežak pristup reformi: “Kina ima mnoge reforme koje bi mogla provesti koje bi bile za njezin vlastiti interes i interes država širom svijeta. Međutim, Kina osjeća da ne može poduzeti te korake, kako kaže, s pištoljem na glavi, usred trgovačkih napetosti”.

Negativne posljedice trgovinskog rata

Upozorenje MMF-a stiglo je u trenutku kada su izgledi za svjetsko gospodarstvo pogoršani, posebno s obzirom na trgovinski spor između Kine i SAD-a te povećanje kamatnih stopa centralnih banki.

Kao rezultat trgovinskog rata, predviđa se usporavanje svjetskog rasta, a financijska su tržišta zadnjih tjedana također uzdrmana.

Nakon gotovo desetljeća niskih kamatnih stopa, vrijednost globalnog duga, javnog i privatnog, narasla je za 60 posto i dosegla rekordnu vrijednost od 182 bilijuna američkih dolara. Stoga, ako centralne banke podignu troškove zaduživanja, to će napraviti poteškoće za tvrtke i vlade.

Dugoročne posljedice održavanja trgovinskog rata

Lipton je upozorio da će održavanje trgovinskog rata između SAD-a i Kine vjerojatno izazvati dalekosežne i dugoročne posljedice za globalnu ekonomiju, s rizikom da Trumpova retorika potakne Kinu na premještanje svoje ekonomije daleko od ostatka svijeta.

“Trgovinske prepreke ako se održavaju mogu dovesti do fragmentacije globalne ekonomije”, rekao je i nadodao da prihvaćanje održavanja trgovinskih prepreka može dovesti do usporavanja globalne ekonomije.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)