SDP BiH traži od Hrvatske svrstavanje na stranu velikobošnjačkih unitarističkih snaga

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH), u subotu se pridružila ostalim velikobošnjačkim subjektima u oštrim osudama Hrvatske zbog donošenja saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH.

 

-Usvajanjem deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor je narušio Daytonski mirovni sporazum što je zapravo samo formalna potvrda činjenice da Hrvatska nije odustala od destruktivne politike prema BiH – stoji u priopćenju SDP-a u Sarajevu.

Zanimljivo je da u SDP-u BiH, kao i u SDA koja je po ovom pitanju reagirala u petak, koriste gotovo istu terminologiju i kvalificiranje prema hravatskom pitanju u BiH. Jednako tako postupa i velikobošnjački nevladin sektor.

Iz SDP-a su od Hrvatske zatražili da svoju politiku prema BiH vodi tako što će poštovati njen suverenitet i međunarodni subjektivitet uz podsjećanje kako je “nemiješanje u unutarnja pitanja BiH obveza koju su susjedne zemlje preuzele potpisivanjem Daytonskog sporazuma”.

-Hrvatska mora prestati tretirati Bosnu i Hercegovinu kao teritorij na kojega kao susjedna država polaže neka prava – poručuju iz SDP-a BiH.

Iz te su stranke također pozvali Predsjedništvo BiH i Vijeća ministara BiH da bez odgode reagiraju na Deklaraciju Hrvatskog sabora te da “sve države koje su jamci Daytonskog sporazuma izvijeste o tome da je on ugrožen”.

Zagovaranje federalističkog pristupa u budućem uređenju BiH i dalje ocijenjuju kao “podjele i segregaciju unutar BiH”, neizravno poručujući kako ništa osim unitarne države pod dominacijom većinskog naroda neće prihvatiti.

-Žalosno je i zabrinjavajuće da baš to od BiH traži susjedna Hrvatska koja je članica Europske unije gdje nema mjesta ni za etničke segregacije, za zabrane kandidiranja na izborima zbog etničke pripadnosti niti za slavljenje osuđenih ratnih zločinaca – poručuju iz SDP-a BiH.

Za njih je politika HDZ-a BiH, uz koju stoji ogromna većina hrvatskog naroda u BiH – nazadna. Stoga od Hrvatske traže odustajanje od te politike i svrstavanje na stranu velikobošnjačkih unitarističkih snaga.

-Krajnje je vrijeme da vlast Republike Hrvatske prestane biti talac nazadne politike HDZ BiH – poruka je SDP-a BiH vlastima u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, u BiH postoje tri zasebne političke cjeline. Srpska strana okupljena je oko projekta očuvanja Republike Srpske i uživa potporu Srbije. Bošnjačka strana, uz potporu Turske, zagovara unitarnu državu pod dominacijom Bošnjaka, dok Hrvatska strana zagovara federalizaciju BiH te očuvanje nacionalnih posebnosti i konstitutivnosti sva tri naroda unutar BiH.

 

M.J.HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)