Sarajevo:Drinske mučenice – primjer kako nasljedovati Krista

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

U crkvi Kraljice Sv. Krunice na Banjskome brijegu u Sarajevu 15. prosinca proslavljen je spomendan Bl. Drinskih mučenica.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi predvodio je pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar u zajedništvu s 20-ak svećenika. Misi su nazočile brojne redovnice, predvođene provincijalnom glavaricom s. M. Gordanom Igrec, bogoslovi i vjernici okupljeni u crkvi koja je i svetište Bl. Drinskih mučenica.

Prije početka misnog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Ljubo Zelenika, rektor svetišta Drinskih mučenika, potom je, započevši bogoslužje, biskup Sudar uputio prigodne riječi ukazavši na sveti primjer s. M. Jule Ivaniševićs. M. Berchmane Leidenixs. M. Krizine Bojancs. M. Antonije Fabjan i s. M. Bernadete Banje. Napomenuo je da Bogu nije samo ugodno srce koje je bez grijeha nego i ono srce koje nastoji iskorijeniti grijeh.

Pomoćni biskup vrhbosanski je u svojoj propovijedi najprije govorio o misnim čitanjima. Istaknuo je kako su kroz ljudsku povijest od Kaina i Abela „tekli potoci krvi“. Ustvrdio je kako paralelno s tom „rijekom krvi“ tekla i krv mučenika. Zapitao se što je to što ljudski zločin pretvara u mučeništvo?

„U duhu današnje Božje riječi moglo bi se reći da je jedina snaga koja može učiniti tu nevjerojatnu pretvorbu jest Bog koji zločin pretvori u čudo milosti“, ustvrdio je biskup naglasivši kako je uvijek bilo onih koji su spremni da se odreknu života za drugoga i zbog Boga. Biskup se zapitao tko je onaj koji daje snagu „dati život iz ljubavi prema životu“.Odgovorivši kako je to Bog progovorio je o najteža četiri dana Drinskih mučenica.

„Ta posljednja četiri dana u svojevrsno čudo. Postoje svjedoci njihova mučeništva. Njihovi posljednji dani su doista po mom dubokom uvjerenju neoborivo svjedočanstvo kako Božja ljubav pusti korijene u srcu jednog ljudskog bića. Da toliko vole svoj život da ga žrtvuju za ljubav. Jedino nemamo svjedočanstva o tih nekoliko sati kada su sestre bile zatočene, ali jasno je da su one zaključile kako će životom braniti svoju ljubav prema Bogu“, naglasio je biskup i podsjetio da je tih dana u tom dijelu BiH zaklano 8 000 katolika i muslimana. Istaknuo je da se u tu krv ulila i krv mučenica s Drine koje su neraskidiv vez između Boga stvoritelja i stvorenja, između Otkupitelja i otkupljenika. „Tek kada se ovo razumije vidi se kolika je velika ljubav Boga prema čovjeku“, rekao je biskup naglasivši kako u svakom zlu Bog nađe načina kako će utkati svoju milost, dobrotu i ljubav.

Na kraju svete mise, biskup i svećenici uputili su se do sporednog oltara sa slikom blaženih Drinskih mučenica gdje su se zajedno s vjernicima pomolili.

Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Proslavi prethodila trodnevnica sa sv. misama i prigodnim propovijedima koje su u večernjim satima predslavili mons. Tomo Kneževićfra Zvonko Miličić i mons. Anto Ćosić. Prije svake mise moljena je krunica i litanije Bl. Drinskim mučenicama.

Glas o mučeničkoj smrti pet sestara, poznatih u narodu kao Drinske mučenice, koje su četnici krvnički ubili tijekom Drugog svjetskog rata, brzo se proširio.

Nadbiskupijski postupak za njihovu beatifikaciju otvoren je u Sarajevu u prosincu 1999., a nakon njegova završetka postupak je nastavljen na Kongregaciji za kauze svetaca u Rimu. Nakon pozitivnog ishoda i zaključka teoloških i ostalih stručnjaka, u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženima.
Drinske mučenice proglašene su blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu. Svečano euharistijsko slavlje u Olimpijskom centru Zetra u Sarajevu, predslavio je Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, prefekt Zbora za proglašenje svetih.

Ž.Ivković

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)