MUP: Neka međunarodne i nevladine organizacije informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

 

Vođeno podatkom da je zabilježeno više od 7500 pokušaja nezakonitog ulaska u Hrvatsku i 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova apeliralo je na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći ponajprije na BiH i Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Hrvatsku.

“Ulazak izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti. Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku”, priopćeno je sinoć iz MUP-a.

Podsjećaju da se migranti, kako bi se domogli svojeg krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično.

“MUP je ove godine evidentirao devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine”, navodi se u priopćenju

Ističu i da će hrvatska policija ustrajati u “dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i pravne stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere je broj procesuiranih nezakonitih prelazaka državne

Iz MUP-a poručuju da će, ako se bilo tko odluči na sprječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni poduzeti “sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme”.

“Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom, poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o šengenskim granicama, kao i readmisijske postupke”, priopćio je MUP.

 

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)