CRNJAC O DEKLARACIJI: Hrvatska ima pravo i obavezu govoriti o položaju Hrvata u BiH

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

O Deklaraciji Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u BiH u dnevniku BHTV-a govorili su Ivan Crnjac, novinar portala Dnevnik.ba i Harun Omerbašić, predsjednik Koordinacije bošnjačkih Vijeća Hrvatske. Crnjac je istakao da Deklaracija neće narušiti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer oni ni trenutno nisu nešto posebno idilični pa ih ona samo može poboljšati, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

Upitan da komentira je li donošenje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH u hrvatskome saboru pravi put za ostvarivanje prava Hrvata u Bosni i Hercegovini i što bi to ona Hrvatima mogla boljeg donijeti Crnjac kaže da je na to pitanje teško odgovoriti, ali da je ona za sada jedini put. „Deklaracija ne može Hrvatima u BiH donijeti goru situaciju od one koja je trenutno na snazi. U Deklaraciji su pobrojani određeni problemi s kojima se hrvatski narod u Bih susreće godinama, a zasigurno je dobar pokazatelj namjera iz Hrvatskog sabora da se ti problemi konačno krenu rješavati“, rekao je Crnjac.

Omerbašić je istakao da bošnjačka zajednica u Hrvatskoj na ovu Deklaraciju gleda kao na mrtvo slovo na papiru te da donošenje takvog jednog dokumenta u Hrvatskome saboru neće učiniti ništa na izgradnji povjerenja između Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Nakon usvajanja Deklaracije iz Bosne i Hercegovine su reagirale bošnjačke stranke, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i grupa probošnjačkih građana koji sebe tituliraju intelektualcima. Osvrćući se na to može li Deklaracija dodatno pogoršati odnose Hrvatske i BiH s obzirom na to da su od bošnjačkih političkih predstavnika stizale ocjene kako se Hrvatska miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine Crnjac kaže da se kada god Hrvatska nešto kaže o Bosni i Hercegovini od istih političara, udruga građana i medija stižu ocjene kako se Hrvatska miješa u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. „Deklaracija neće narušiti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer oni ni trenutno nisu nešto posebno idilični. Narušavanje odnosa krenulo je kada se problematizirala izgradnja Pelješkog mosta za što uopće nije bilo potrebe. Tako da ova Deklaracija ne može nikako pogoršati odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske, može ih samo poboljšati“, apostrofira Crnjac.

Komentirajući način na koji bošnjačka manjina u Hrvatskoj gleda na ovu Deklaraciju Omerović kaže bošnjačka zajednica u Hrvatskoj s ljubomorom gleda na to kako se službeni Zagreb brine za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali da je zakonodavni okvir o položaju manjina u Hrvatskoj doista dobar.

Crnjac je kazao da Hrvatska ima pravo i obavezu kroz institucije Europske unije utjecati na Bosnu i Hercegovinu. „Hrvatska može i ima pravo tražiti te zahtjeve s obzirom da u Bosni i Hercegovini živi veliki broj državljana Hrvatske, a Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i to nije ništa neobično. Institucije Europske unije su prava vrata na koja treba kucati, a s donošenjem ove Deklaracije stvari na ovome polju počele su ići naprijed“, zaključuje Crnjac u razgovoru za Dnevnik BHRT-a.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)