Meljančić o 25. obljetnici “Bijelog puta”: Dokaz svehrvatskog jedinstva

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

 

“Smatrali smo vrijednim organizirati ovaj događaj sa željom da od zaborava sačuvamo sve te dobre ljude i događaje koji su danas, nedvojbeno, hrvatska povijest i to ne samo Lašvanske doline, Središnje Bosne, nego i cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S nadom da bi to mogao biti putokaz za budućnost”, zaključila je Meljančić.

 

U Novoj Biloj u srijedu, 19. prosinca, bit će obilježena 25. obljetnica dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su Hrvati u opkoljenoj Lašvanskoj dolini spašeni od gladi i izumiranja u prosincu 1993. godine. U programu čiji je organizator udruga “Čuvarica tradicije” iz Nove Bile bit će upriličen niz sadržaja povodom 25. obljetnice dolaska “Bijelog puta”  te će biti otkrivena spomen bista Anti Vlajiću, ubijenom vozaču kamiona u konvoju  za čije ubojstvo još ni danas nitko iz tzv. Armije RBIH nije odgovarao.

Tanja Meljančić, jedna od organizatorica obilježavanja 25. obljetnice dolaska “Bijelog puta” za Dnevnik.ba je istaknula kako moramo  biti svjesni važnosti i presudne uloge tog konvoja koji je stigao u trenutku kada je zaprijetio potpuni slom, humanitarna pa i biološka katastrofa za sedamdesetak tisuća Hrvata Doline.

“Bijeli put sadržajno i simbolički značio je potporu Republike Hrvatske. Također, bio je to dokaz svehrvatskog jedinstva iz tog vremena, koje nam i danas treba, a nedostaje”, kazala je Meljančić.

Program obljetnice:

Srijeda, 19. prosinac 2018. godine

15:00 – predstavljanje knjige prof. dr. Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijelog puta stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti”, dvorana Hrvatske bolnice Dr. fra Mato Nikolić

16:15 – predavanje prof. dr. Ante Nazora o Hrvatskom memorijalnom- dokumentacijskom centru

17:30 – prijem gostiju ispred župne crkve Duha Svetog u Novoj Biloj

18:00 – sveta misa za poginule hrvatske branitelje i stradale humanitarce u konvoju Bijeli put, predslavit će je kardinal vrhbosanski metropolit Vinko Puljić

18:45 – glazbeni intermezzo Limene glazbe “Lašva” Nova Bila i vokalni sastav “Lašvanske dive” HKC Nova Bila

19:15 – otkrivanje spomen biste pokojnom Anti Vlajić, ubijenom vozaču kamiona u konvoju

20:00 – večer zahvale i dodjela plaketa, zahvalnica i povelja, svadbeni salon “Maja” u Novoj Biloj

Program obilježavanja 25. obljetnice dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” održava se pod pokroviteljskima predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar- Kitarović, i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, Dragana Čovića.

“Smatrali smo vrijednim organizirati ovaj događaj sa željom da od zaborava sačuvamo sve te dobre ljude i događaje koji su danas, nedvojbeno, hrvatska povijest i to ne samo Lašvanske doline, Središnje Bosne, nego i cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S nadom da bi to mogao biti putokaz za budućnost”, zaključila je Meljančić.

Humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenuo” najveći je konvoj na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata čijim su dolaskom od gladi i izumiranja spašeni Hrvati u enklavi Lašvanska dolina,njih čak 80 tisuća, koje su snage tzv. Armije RBiH držale pod jednogodišnjom opsadom. Konvoj “Bijeli put” iz Zagreba je za Središnju Bosnu krenuo 10. prosinca 1993. godine, s gotovo stotinu kamiona, i nekoliko stotina liječnika, novinara, humanitaraca iz Hrvatske. “Bijeli put” smatra se danas paradigmom jedinstva Hrvata u BiH i u Republici Hrvatskoj, a zahvaljujući njegovim temeljima, dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Hrvatske, dao je izgraditi bolnicu u Novoj Biloj, Hrvatsku bolnicu Dr. fra Mato Nikolić u čije je temelje ugrađen kamen zagrebačke katedrale, a koja nosi ime po prvom diplomiranom liječniku u BiH, fra Mati Nikoliću, franjevcu Bosne Srebrene iz Kreševa.

 

G.L./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)