BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK/ Kad pročitate ove izjave Schwarz-Schillinga bit će vam jasno zašto su Hrvati neravnopravni u BiH

Vrijeme:3 min, 2 sec

 

Schwarz-Shillingu nije problem činjenica da su Bošnjaci izabrali svoja dva člana Predsjedništva, da su ukrali člana Predsjedništva Hrvatima, ali mu je problem što Hrvati na tu nepravdu ukazuju.

 

Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u razgovoru za Radio Slobodna Europa (koji i sam podržava unitarističku bošnjačku agendu) ogolio je politiku značajnog dijela međunarodne zajednice u BiH, odnosno otkrio je koliki utjecaj bošnjačka politička elita ima na strance koji nam iz Sarajeva kroje realnost.

Naime, Schwarz-Schilling je izjavio kako Hrvati prave treći entitet i kako je ta priča protivna Daytonskom sporazumu, te da suštinski problem nije u neravnopravnom položaju Hrvata u BiH, već tobože činjenici da kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) nije izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Kao da slušamo notornoga bošnjačkog šovinistu i radikala Emira Suljagića, a ne predstavnika međunarodne zajednice čija je uloga nadzirati poštivanje Daytonskog sporazuma kojim je uspostavljena BiH kao država u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda.

Nije problem što nije izabran kandidat HDZ-a, kako to ponavljaju unitaristi, nego je problem što nje cijelom jednom narodu u BiH oduzeto pravo izbora svojih političkih predstavnika. Dakle, bivši visoki predstavnik ima zapravo fašističke stavove prema jednom narodu – odriče mu pravo izbora svojih političkih predstavnika.

Situacija u BiH, kaže Schwarz-Schilling, asocira na devedesete godine i “upozorava” kako je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica i aktualni visoki predstavnik djeluju. Pri tom je objasnio i zbog čega je s dvojicom svojih kolega bivših visokih predstavnika Ashdownom i Bildtom pisao povjerenici za vanjske poslove u Europskoj komisiji Federici Mogherini.

“Veoma je jasno da posljednji potezi gospodina Dragana Čovića i HDZ-a iz BiH i dodatno hrvatske Vlade i premijera i zastupnika u Hrvatskom saboru pokušavaju da naprave pogrešan narativ o pitanju izbora u BiH. Da taj zakon nije u skladu sa slučajem Ljubić zbog pogrešnih glasova Bošnjaka koji su glasali za Željka Komšića i da je to na pogrešnim temeljima Izbornog zakona. Zato bi, smatraju, trebalo izmijeniti taj zakon i apelirali su na ministre vanjskih poslova EU da ovo pitanje stave na agendu pitanja, govoreći da moraju ministri EU izmijeniti zakon. To je pogrešan narativ. Oni su pokušali da ovo učine prioritetom. Čak je i Čović dao ultimatum da neće biti formirana vlast prije nego se naprave promjene ovog zakona. Osjetio sam veliku opasnost – da ministri vanjskih poslova nisu dovoljno upoznati s ovim zakonom i činjenicom da gospodin Čović nije izabran, a on je dva puta izabran po ovom zakonu i sada bi ga sklonio. Zašto? Jer nije izabran. I to je jedina razlika. To je ishod demokratskih izbora, a ne reći kako – ja nisam izabran i mijenjamo zakon”, rekao je Schwarz-Schilling.

Iz ove izjave je razvidno kakvu politiku već desetljećima vodi međunarodna zajednica u BiH. S jedne strane on podržava činjenicu da bošnjačka politika odbija provesti presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, koja je kazala kako u domovima naroda moraju sjediti osobe koje su birali konstitutivni narodi. Jednako vrijedi i za Predsjedništvo BiH.

Bivši visoki predstavnik ovime izravno poziva na neizvršavanje presuda Ustavnoga suda, što je samo po sebi skandalozno. K tomu, on ne problematizira činjenicu da je narušena daytonska struktura BiH, odnosno da je  BiH tronacionalna država u kojoj svaki narod, sukladno Ustavu, treba birati svoje političke predstavnike. Isti stav imaju i sve bošnjačke političke stranke, od Naše stranke do SDA.

Schwarz-Shillingu nije problem činjenica da su Bošnjaci izabrali svoja dva člana Predsjedništva, da su ukrali člana Predsjedništva Hrvatima, ali mu je problem što Hrvati na tu nepravdu ukazuju.

Kao da slušamo Emira Suljagića, a ne bivšeg visokog predstavnika.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)