HASANBEGOVIĆEVO PRODAVANJE MAGLE

Vrijeme:2 min, 31 sec

 

Slušajući Zlatka Hasanbegovića jučer u Hrvatskom Saboru i njegovom obraćanju u svezi položaja Hrvata u BiH, a povodom Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, o kojoj Hrvatski Sabor raspravlja ovih dana, ne mogu se oteti dojmu da je pričao puno, a rekao skoro ništa. Ovo skoro je samo utoliko što o problemu položaja Hrvata u BiH nije iznio nikakav konstruktivan stav, a imao je itekakvu priliku. 

Politizirao je i problematizirao je riječnikom samo njemu razumljivim. Priča je to tipičnog političara, osobe koja ne zna je li pošla ili došla. Nema tu niti jedne suvisle rečenice, iz koje bi se dao isčitati neki jasan stav ili izjava. Skup je to nabacanih riječi, iako se na prvi pogled učine vrlo mudre, pa i komplicirane, jer je i tematika vrlo zahtjevna. Što priča ide dalje, postaje sve jasnija u svojoj nejasnoći.

Zlatan Hasanbegović je pomalo teatralni govornik, pa će u svom govoru nabaciti i po koju izjavu tipa, kako je Komšić pobačeni član SDP-a BiH, pa i mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH, pa će se tako na trenutak učiniti i zanimljivim govornikom.

No, nije trebalo dugo čekati, vrlo brzo se razotkrio, iako je pokušao na vrlo podmukli način osporiti činjenicu Komšićevog izbora glasovima Bošnjaka, pa će tako reći:”Kad je riječ o izboru za člana Predsjedništva titoističkog manipulatora i mahalskog prevaranta Željka Komšića, ta problematika proizlazi iz Daytona. Što god o tomu mislili titoistički antinacionalistički nacionalisti, članove Predsjedništva čine jedan Srbin iz RS-a i po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije, a u Deklaraciji se ne spominje ta vrsta majorizacije. Hrvati i Bošnjaci u RS-u ne mogu birati predstavnika u RS, kao ni Srbi u Federacije. Potrebno je promijeniti izborni zakon tako da Predsjedništvo BiH čine Hrvat, Bošnjak i Srbin. Cijela država bila bi jedna izborna jedinica. Hrvata biraju oni koji se izjasne Hrvatima, srpskog Srbi, bošnjačkog Bošnjaci.”

Što nudi Hasanbegović kao rješenje za Hrvate u BiH?! Kao što su dosezi njegovog političkog djelovanja u Hrvatskoj, mudro zaogrnutog u nacionalnu odoru, vrlo mali, skoro zanemarivi, tako će i na ovoj vrlo važnoj temi, Hasanbegović pokazati svoje pravo lice. Niti jednoga trenutka neće se izjasniti o stvarnim problemima Hrvata u BiH, niti će zatražiti za Hrvate ista prava, kao što imaju ostala dva naroda. Ne, tu Hasanbegovića nema, on tlapi o svemu, a upakirano propagira unitarističku BiH, istu onakvu kakvu Bošnjaci zagovaraju, pa i izgovaraju, a Hasanbegović na tim osnovama za sada vješto manipulira. Pod okriljem hrvatske desnice, još uvijek uspijeva plasirati svoju maglu. Koji apsurd, koji još uvijek pada na plodno tlo u glavama nekih! Nema tu jasnog stava, nema tu učinkovitosti nikakve.

Hvale vrijedan poduhvat je promjena imena najljepšeg zagrebačkog trga u Trg Republike Hrvatske! Od Hasanbegovića toliko za sada, čekati nešto više iluzorno je.

U ovoj političkoj kaljuži, gdje je politika najunosiji zanat, sve mi se čini da je Hasanbegović “meštar svog zanata”! Igrač na duge staze, ali za neke druge timove, za Hrvatsku i za Hrvate ne igra, to je sigurno!

 

 

A.Borošak/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)