KOVAČ ZA HMS: Deklaracija mora biti trajno uporište za svaku hrvatsku vlast u odnosu prema Hrvatima u BiH

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

 

Uvjeren sam da će ovaj tekst omogućiti jačanje položaja Hrvata u BiH i doprinijeti boljem razumijevanju dijela hrvatske i međunarodne javnosti o nečemu što se zove hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini. Dok ne bude riješeno hrvatsko pitanje Bosna i Hercegovina neće napredovati na socio-ekonomskom području niti na području euro-atlantskih integracija, rekao je Miro Kovač, zastupnik HDZ-a u Hrvatskome saboru i predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora, u  izjavi za Hrvatski Medijski Servis. 

Na upit kakvo je njegovo mišljenje o tekstu cijele Deklaracije i zašto su mijenjani određeni dijelovi što su pojedini zastupnici spominjali. Ideja je da dobijemo tekst Deklaracije koja će biti opći stav Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH. “Smatram da je to nužno i da Hrvatski sabor o tome mora donijeti dokument koje će biti trajno uporište svakoj hrvatskoj vlasti i svaka obaveza za svaku hrvatsku vlas kada je u pitanju položaj Hrvata u BiH. Želimo da što više klubova zastupnika prihvati tekst deklaracije. Uvjeren sam da će ovaj tekst omogućiti jačanje položaja Hrvata u BiH i doprinijeti boljem razumijevanju dijela hrvatske i međunarodne javnosti o nečemu što se zove hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini. Dok ne bude riješeno hrvatsko pitanje Bosna i Hercegovina neće napredovati na socio-ekonomskom području niti na području euro-atlantskih integracija”, rekao je Kovač.

Komentirajući navode dijela bošnjačkih medija da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja u BiH te da radi na podjeli iste, a što je stav i nekih zastupnika u Saboru Kovač je rekao da se Hrvatska ne miješa u unutarnja pitanja u Bosni i Hercegovini. „Hrvatska izvršava svoju međunarodnu obavezu i postupa po svome Ustavu. Hrvatska će nastaviti tako postupati jer joj je u interesu da BiH bude stabilna i funkcionalna država u kojoj se poštuju prava svih triju konstitutivnih naroda. Sve dok to ne bude ostvareno Hrvatska će djelovati na međunarodnom planu.

Nedavno je održan sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira na kojemu nije bilo ni riječi o grubom kršenju ljudskih i političkih prava Hrvata u BiH s nemogućnošću izbora vlastitog političkog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Upitan da komentira hoće li donošenje ovakve Deklaracije biti snažna poruka Vijeću za implementaciju mira u BiH da se pozabavi pitanjem nelegitimnog izbora Željka Komšića Kovač kaže da će se Deklaracija koristiti na međunarodnome planu kako bi se poboljšao položaj Hrvata u BiH. „Deklaracija će pomoći u ostvarenju onoga što je zapisano u Ustavu, a to je ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata na način da se Hrvatima omogući pravo izbora vlastitih političkih predstavnika. Ako je to moguće postići u Belgiji, onda je sigurno moguće i u Bosni i Hercegovini, rezolutan je Kovač za Hrvatski Medijski Servis.

 

 

/B. Galić/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)