19. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

 

Danas se obilježava 19. obljetnica smrti obnovitelja moderne hrvatske državnosti i prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana.Tom će prigodom, u 15 sati, biti otkriven njegov spomenik, postavljen u Zagrebu, na raskrižju ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.Autor spomenika je akademski kipar Kuzma Kovačić, a prema najavama na otkrivanje dolaze predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Unatoč liječničkom protivljenju, na otkrivanje spomenika kod Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog iz bolnice dolazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se liječi od plućne embolije.

Plenković: Tuđman je bio vizionarski državnik

U prigodi 19. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem položilo je na Mirogoju vijenac i zapalilo svijeće na grobu predsjednika Tuđmana, kojega je Plenković nazvao vizionarskim državnikom u prijelomnim trenucima za Hrvatsku.

-Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice  mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, inzistirao  na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati. Sve što se događalo kasnije praktički je u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti zacrtano – rekao je premijer Plenković te izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska tim putem nastavila i u pogledu članstva u EU i članstva u NATO-u, u izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskoga društva i samostalne RH.

Sveta misa zadušnica služit će se večeras u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Povijest će dr. Franju Tuđmana pamtiti kao prvog demokratski izabranog hrvatskog predsjednika pod čijim je vodstvom obnovljena i obranjena hrvatska država.

Objavlpodsjetimo, Franjo Tuđman umro je na današnji dan u 23.15 u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje je proveo 40 posljednjih dana. Odmah su se sastali Vlada i predsjedništvo stranke, a njegovu je dužnost preuzeo predsjednik Sabora, akademik Vlatko Pavletić.

Pokopan je u ponedjeljka, 13. prosinca, na zagrebačkom Mirogoju iza crkve Krista Kralja. Ispratilo ga je stotinjak tisuća građana.

 

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)