REAKCIJA MATE MIJIĆA, BRUTALAN ODGOVOR HRVATSKOG KOLUMNISTA VALENTINU INZKU Da ima išta u glavi Inzko se ne bi igrao političkim pravima konstitutivnog naroda

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

U svojoj novoj Reakciji “Katalog Inzkovih gluposti” kolumnist zagrebačkog Večernjaka Mate Mijić se dotaknuo opasne izjave Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Inzko je kazao da bi trebalo napraviti katalog prava koja Hrvati u BiH imaju.

Mijić Inzkovu izjavu smatra iznimno opasnom, štetnom za Hrvate u BiH i cijelu državnu strukturu:

“Iz BiH rijetko dolaze normalne vijesti, kad pomislite da je u Hrvatskoj sve poludjelo, bacite oko preko granice i vidite da može luđe, ali nije to samo do triju naroda zavezanih u luđačku košulju nego i do stranaca koji su je skrojili”, rekao je Mijić pa ‘opleo’ po međunarodnoj zajednici.

“Tu međunarodnu zajednicu osim stranih veleposlanstava predstavlja i Ured Visokog predstavnika. Dobro, ovaj posljednji i nije baš visok, riječ je o Valentinu Inzku koji je posljednjih dana izvalio kolosalnu glupost zbog koje je zaslužio da mu se smije cijela država, i šire. No, problem je što su njegove gluposti kao i one koje su govorili i činili njegovi prethodnici uglavnom opasne po Hrvate. Ništa drukčija nije ni ova. Da bi se relaksiralo međuetničke tenzije koje su opet narasle nakon izbor Željka  Komšića za drugog bošnjačkog člana predsjedništva čime su Hrvati izgubili svog člana Inzko predlaže katalog prava kojeg uživaju Hrvati u vlastitoj državi. Omaleni visoki predstavnik smatra da je dobro da se napravi jedna knjižica u kojoj bi se izlistala prava cijelog jednog naroda i tako ga se uvjerilo da unatoč političkoj marginalizaciji treba biti sretan”, kategoričan je Mijić.

Inzkovu ideju o kataloškim pravima Mijić je pomalo ironizirao pa govorio o Mercedesima i direktorskim pozicijama.

“Ja sam potrudio pa napravio taj katalog. Dugo sam dvojio koja su to prava i sjetio se. Svakom Hrvatu direktorsko mjesto, godišnji odmor od šest mjeseci, minimalac od 3000 maraka, direktorsko mjesto i Mercedes S klase za starije od 30, mlađima C klasa…”, nabraja tako kolumnist zagrebačkog Večernjaka.

Mijić je istaknuo problem Visokog predstavnika koji je u BiH iznad Ustava.

“Onda sam se sjetio da su prava jednog naroda zajamčena Ustavom i da ima išta u glavi ni Inzko se ne bi igrao političkim pravima konstitutivnog naroda. Problem je što je u BiH Visoki predstavnik iznad Ustava i što ove ideje čini iznimno opasnima. Inzko je ovime još jednom pokazao malicioznost prema Hrvatima i da Ured visokog predstavnika nije tu da štiti daytonsku strukturu BiH nego da je urušava na štetu Hrvata”, rekao je.

Mijić smatra i da politika bh. Hrvata Inzku treba ponuditi vritnjak.

“Sve što su radili njegovi prethodnici išlo je u tom smjeru, a on to samo nastavlja, zato je jedan od prioriteta hrvatske politike u BiH mora biti vritnjak visokom predstavniku. Vrijeme je da Hrvati u BiH još jednom budu presudan glas u stjecanju samostalnosti za BiH”, zaključio je.

POGLEDAJTE VIDEO CIJELE ‘REAKCIJE’

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)