NEVENKO HERCEG I MINISTRI HNŽ-A: Nova Vlada HNŽ tek na proljeće, čak možda i na jesen 2019. godine

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Nevenko Herceg i ministri i HNŽ-u ostati će na svojim dužnostima još mjesecima. Možda čak i duže. Toliko će biti vremena potrebno da se formira nova županijska vlada u Mostaru, ako je suditi prema trenutnoj situaciji. Već otprije se zna kako formiranje nove vladajuće većine u spomenutoj županiji uvelike ovisi o tome kakva će većina biti na razini Federacije. Upravo taj podatak se neće znati još mjesecima.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH sigurno prije sredine siječnja neće donijeti odluku o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH. I to u najboljem slučaju. Nekoliko naši sugovornika je izrazilo sumnju da će to dogoditi i tijekom siječnja zbog niza blagdana i neradnih dana u ovome mjesecu. Također, oni sumnjaju da će Ustavni sud do tada donijeti odluku po apelaciji Borjane Krišto, SIP BiH upravo čeka ovu odluku kako bi donio konačni stav oko izbora izaslanika u Dom naroda.

– I kada se donese odluka to neće biti kraj priče. Skoro sigurno je da će jedna od strana podnijeti tužbu, kakva god da bude odluka SIP-a BiH. To znači kako će se proces dodatno odužiti i kako neće biti formirana vlast na razini Federacije, a samim tim ni u HNŽ-u. Cijeli proces bi mogao doći čak i do ljeta, a onda je izvjesno i do jeseni. Teško je očekivati da će procesi ranije okončati – pojašnjavaju nam naši sugovornici., prenosi Pogled.ba

Ova situacija nameće pitanje kako će se onda usvojiti proračun HNŽ-a, ali i vanproračunskih fondova. Naši sugovornici ističu kako po ovome pitanju može biti postignut kompromis jer je interes svih političkih opcija, osim pojedinaca u oporbi, da se osigura nesmetano financiranje županije.

– Mislim da još uvijek imamo kapacitet da usvojimo proračun županije i proračune vanproračunskih fondova. Stara Vlada i nova Skupština HNŽ moraju završiti ovaj posao ako žele izbjeći socijalne nemire u županiji. Sigurno je kako ovi dokumenti ne mogu čekati novu vlast, koja vjerojatno neće biti uspostavljena još mjesecima ili čak tek na jesen – zaključili su naši sugovornici.

Inače, pitanje oko nove većine u HNŽ-u je prilično jasno. Postoje samo dvije opcije. Jedna je da HDZ BiH, odnosno, koalicija Hrvatskog narodnog sabora BiH odaberu SDA za koalicijske partnere, dok je druga da se vlast formira s drugim bošnjačkim stranakama, odnosno, SBB i SDP.

Sudeći prema izboru predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Skupštine HNŽ, moglo bit se reći kako će hrvatske stranke koalirati sa SDA. Ipak, ako se stvari na federalnoj razini budu odvijale u suprotnom smjeru, onda je moguće da dođe i do promjene u HNŽ-u.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)