VIDEO/ NASILJE NA ULICAMA PARIZA Ova snimka pokazuje koliko je situacija ozbiljna

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

 

 

Francuski policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su danas u Parizu suzavac na pripadnike “žutih prsluka” nakon manjeg sukoba na početku prosvjeda protiv politika predsjednika Emmanuela Macrona koje su rezultirale poskupljenjem troškova života.

 

Prema procjeni policije, na slavnoj aveniji Champs Elysees okupilo se oko 5000 prosvjednika. Nekoliko stotina prosvjednika se mota oko Slavoluka pobjede, koji je u prošlosubotnjem prosvjedu išaran grafitima kada su prosvjednici palili automobile, pljačkali i uništavali lokale.

Iz Pariza stižu dramatične snimke. Stotine prosvjednika sukobljavaju se s policijom, koja je bila prisiljena rastjerati ih suzavcem.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bi današnji dan prošao bez nasilja i kako bismo nastavili započeti dijalog u najboljim mogućim uvjetima”, kazao je premijer Edouard Philippe.

Philippe je rekao da je danas sveukupno uhićeno oko 480 osoba, a kod više od 200 policija je pronašla hladno oružje, uključujući čekiće, palice za bejzbol i metalne lopte za ”petanque” – francusku inačicu boćanja.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je pozvao miroljubive prosvjednike da se “ne pomiješaju s huliganima”. Također je poručio da se policija sprema na čvrst odgovor nasilnicima.

Diljem zemlje raspoređeno je 89.000 policajaca, od kojih u Parizu 8000.

Deseci ulica u središtu Pariza zatvoreni su za promet, a zatvorene su i glavne turističke atrakcije poput Eiffelovog tornja, muzeja Orsay, umjetničkog centra Pompidou i Louvrea.

Hina

 

HMS.BA/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori