Posjetom Gradu Glini i općinama Gvozd i Topusko Predsjednica završila boravak u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

 

Posljednjeg dana boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u Glini, gdje je otkrila spomen obilježje s imenima 396 glinskih branitelja i civila poginulih u Domovinskom ratu.

 

Pri dolasku u Glinu, Predsjednica je primila prijavak Mirsada Durakovića, dozapovjednika postrojenih pripadnika povijesne 1. i 2. glinske pukovnije, kojima je zapovijedao osobno ban Josip Jelačić. Potom je u zgradi glinske gradske uprave održala radni sastanak s gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i županom Ivom Žinićem te njihovim suradnicima.

U središtu grada, predsjednica Grabar-Kitarović obratila se građanima, kojima je kazala kako joj je čast otkriti spomen ploču s imenima poginulih, koji su dali svoje živote u obrani Gline i domovine Hrvatske.

“Ova ploča svjedoči o vašoj prošlosti koja je bila teška, ali isto tako i slavna jer ste branili i obranili i Glinu i Hrvatsku. Ali, moramo se okrenuti budućnosti, pa mi je posebno drago vidjeti najmlađe, budućnost Gline. Na sastanku me gradonačelnik upoznao s problematikom života u Glini i planovima za razvoj grada i cijeloga područja. Sa svoje strane, s velikim ću zadovoljstvom podržati vaše planove i dolaziti među vas kako bi vas ohrabrila. Naša je dužnost kao državnih dužnosnika osigurati uvjete da nam mladi ne odlaze iz Gline i ove županije”, kazala je.

Dodala je kako je u tri dana u Županiji vidjela velika stradanja u prošlosti, ali se uvjerila i u velike potencijale za budućnost. “Vjerujem u uspjeh Gline i Sisačko-moslavačke županije”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Spomen obilježje Predsjednica je otkrila u društvu roditelja poginulih branitelja Mare Cestarić i Zvonka Lisca. Prigodno su nastupili članovi KUD-a “Treća sreća” i Župnog zbora, a zajedničku molitvu je predvodio glinski župnik Ivica Mađer, koji je blagoslovio spomen-obilježje.

Nakon Gline, trodnevni posjet Sisačko-moslavačkoj županiji Predsjednica je završila susretom s građanima općine Gvozd i obilaskom objekata Lječilišta Topusko, koje je počelo obilježavati 200 godina organiziranog lječilišnog turizma.

 

predsjednica.hr/ http://predsjednica.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori