“VUK DLAKU MIJENJA”…Mesić podržao napad bivših visokih predstavnika na Zagreb zbog podrške Hrvatima u BiH

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

Hrvatska mora  “jasno i nedvosmisleno” podržati Komšića za člana Predsjedništva BiH  i “prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora”, ocjenjuje.

 

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u petak da podržava stajalište trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji su napali Zagreb optužujući ga da se miješa u unutarnje poslove BiH i zbivanja u njoj pogrešno prikazuje hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

“Podržavam stanovišta što su ih iznijeli gospoda Christian Schwarz-Schilling, Carl Bildt i Paddy Ashdown” u pismu visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, navodi Mesić u priopćenju,prenosi Hina.

Trojica su u pismu rekli Mogherini da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i ocijenili nedopustivim osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

“Ta se stanovišta odnose na atmosferu stvorenu nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda”, piše Mesić koji zabrinutost trojice “smatra potpuno opravdanom”.

Napominje da je izravno dobio kopiju pisma i ocjenjuje da bi hrvatska vlada to pismo “trebala krajnje ozbiljno shvatiti”.

“Činjenica je da se hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti svjesno i pogrešno prikazuju zbivanja u BiH, da se na pogrešan način tumače zakoni susjedne države i da se, a to je ono što mene – kao bivšeg Predsjednika RH – najviše zabrinjava, briga Republike Hrvatske za Hrvate koji žive u susjednoj i nama prijateljskoj državi, svodi na brigu za interese jedne stranke – HDZ. To je kako nedopustivo, tako i štetno za Hrvate koji su konstitutivni narod u BiH.

Mesić, koji  je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata (2000-2010) u priopćenju podsjeća da je Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena, izabran u skladu s odredbama istoga zakona koji je vrijedio i kod izbora na kojima je, i to dva puta, za člana predsjedništva bio izabran Dragan Čović.

“Tada nije bilo prosvjeda. Sada je iz Zagreba podignuta diplomatska ofenziva, ne bi li se kompromitiralo i izbor g. Komšića i njega kao osobu”, piše Mesić.

Mesić ne spominje da hrvatski dužnosnici u Hrvatskoj i BiH ne osporavaju legalitet nego legitimitet izbora Komšića kojega su većinom izabrali Bošnjaci mada bi on trebao predstavljati Hrvate u predsjedništvu. Komšić sam ističe kako on predstavlja građane, a ne narod, a većinski hrvatske općine i županije u BiH su ga proglasile nepoželjnom osobom.

Mesić piše kako hrvatska vlada ozbiljno dovodi u “pitanje vjerodostojnost Republike Hrvatske kao faktora stabilnosti na jugoistoku Evrope” te “izravno šteti i percepciji Republike Hrvatske kao ozbiljne i pouzdane članice Evropske unije”, piše Mesić.

Hrvatska mora  “jasno i nedvosmisleno” podržati Komšića za člana Predsjedništva BiH  i “prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora”, ocjenjuje.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori