SAD blokirao isporuku izraelskih zrakoplova Hrvatskoj – da li je to jasna poruka Vladi?

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

 

Trumpova administracija blokirati će hrvatsku kupnju vojnih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, piše portal Axios koji tvrdi da su informaciju dobili od izraelskih dužnosnika. Uz Axios, vijest je prenio i izraelski portal Israel National News. 

 

Navodno je Trumpova administracija bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihovog pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem su se i oni natjecali.

Ministar obrane Damir Krstičević komentirajući vijest koju su sinoć  objavili izraelski mediji, kaže da Hrvatska još uvijek nije primila nikakvu službenu obavijest o tome.

-Što se tiče aviona, mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s time upoznati. Činjenica je da je Vlada SAD-a dala dopuštenje državi Izrael da država Izrael može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj i taj dokument mi imamo. Druga činjenica je da se država Izrael u nuđenju obvezala da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će se produženje životnog vijeka zrakoplova napraviti uz suglasnost originalnog proizvođača. I treće , odobrenje za isporuku aviona Hrvatskoj je odgovornost države Izrael i upravo na osnovu svih tih dokumenata i natječaja, mi smo kroz proces donijeli odluku o izboru višenamjenskog borbenog aviona i proces je bio i zakonit i transparentan – rekao je ministar Krstičević.

Američko veleposlanstvo: U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je da s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

Iz američkog veleposlanstva također poručuju da “surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16”.

-Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora. U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja – navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva.

Ovo je prva ozbiljnija trzavica Hrvatske i SAD-a u sklopu inače vrlo dobre vojne suradnje prijateljskih zemalja. Analitičari su skloni promišljanju kako se uzročnik ovog prijepora skriva u hrvatskom iskoraku prema Kini i insistiranju na Marakeskom sporazumu.

 

M.M.HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori