ČAVARA: Pozivati na popis ‘91. djeluje degutantno

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

 

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, dopredsjednik HDZ-a BiH i federalni zastupnik novog saziva, u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje govorio je o formiranju vlasti i trenutnim političkim odnosima.

– Ova situacija puna je apsurda. Ustavni sud je donio odluku da se briše dio Izbornog zakona, naložio Parlamentu BiH da promijeni Izborni zakon. To Parlament BiH nije uradio, a onda ti isti iz Parlamenta BiH sad provode takve prijetnje i ucjene svake vrste prema Izbornom povjerenstvu koje su stvarno neprimjerene i to da Izborno povjerenstvo donese nešto za što nema nadležnost, a oni, zastupnici, nisu uradili ono što je njihova nadležnost sukladno odluci Ustavnog suda. To je jedan paradoks. Izborno povjerenstvo je tijelo koje provodi zakon, a ne tijelo koje donosi zakon.

Pozivati Izborno povjerenstvo da donese odluku po Izbornom zakonu, a Izborni zakon točka 10.12 kaže “nakon svakog popisa Izborno povjerenstvo donosi odluku o popuni Doma naroda”, a onda prijetiti ako donese odluku po toj odredbi da će to biti predmet istraživanja, kažnjavanja, gonjenja… Stvarno je prešlo sve granice, izjavio je Čavara.

Ističe kako potpuno razumije članove Izbornog povjerenstva.

– Pod takvim pritiscima i prijetnjama teško je donijeti normalnu odluku i razumijem zašto ne donose bilo kakvu odluku. Oni nisu zakonodavac, već samo oni koji provode zakon. Prvenstveno je bila obveza na onima koji sad stvaraju toliku galamu da provedu odluku Ustavnog suda i na takav način to riješe, izjavio je predsjednik FBiH, dopredsjednik HDZ-a BiH i zastupnik novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

Čavara kaže kako s druge strane, pozivati se na popis ‘91. djeluje degutantno.

-Zašto da se sad netko okoristi etničkim čišćenjem koje je napravio u ratu, da tamo netko iz prostora gdje su neki protjerani i gdje danas ne žive, umjesto njih bira predstavnike. To je nastavak priče sa Željkom Komšićem, što je apsolutno neprihvatljivo u ovom ustroju BiH, kaže Čavara.

Po njegovu mišljenju danas teško da itko može točno pretpostaviti kad ćemo dobiti vlast.

-Možemo nagađati, govoriti želje. Mislim da prvenstveno moramo provesti odluku Ustavnog suda kakva je i donesena, da Ustavni sud donese i drugu odluku po zahtjevu gospođe Krišto (Borjana; op. a), a onda će stvari, mislim, biti puno jasnije i bit će puno lakše dogovoriti vlast na svim nivoima, kaže Čavara.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)