VIJEĆNICI HDZ-a ODGOVORILI JAJAČKOM IMAMU: “Za Vas povijest Bosne (i Hercegovine) započinje s dolaskom okupatorske osmanske sile”

Vrijeme:8 min, 32 sec

 

 

Kluba vijećnika HDZ BiH u Općinskom vijeću Jajce javno je odgovorio   glavnom imamu Zehrudinu ef. Hadžiću Medžlis islamske zajednice Jajce u kojem među ostalim navode da je Hadžić pokušao iskrivljivanjem činjenica i iznošenjem netočnih navoda narušiti međuljudske i međunacionalne odnose u Jajcu. Vijećnici su poručili da za Hadžića povijest Bosne (i Hercegovine) počinje dolaskom okupatorske osmanske sile i naglasili da se politika u Jajcu neće diktirati i voditi s mimbera i oltara već u klupama legalno i legitimno izabranih vijećnika.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Povodom Vašeg dopisa od 22.11.2018. godine kojeg ste, između ostalih, poslali i predsjedatelju Općinskog vijeća Jajce gosp. Ivi Šimunoviću, Klub vijećnika HDZ BiH u Općinskom vijeću Jajce izražava duboku zabrinutost zbog Vašeg očitog pokušaja da iskrivljivanjem činjenica i iznošenjem netočnih navoda narušite međuljudske i međunacionalne odnose u Jajcu, te da stvaranjem pritiska pokušate utjecati na javno mnijenje i vijećnike u Općinskom vijeću Jajce kako bi se legalizirali neki vaši dosadašnji postupci.

Općinski odbor HDZ-a Jajce bio je i bit će snažno opredijeljen za jačanje suživota među svim građanima našeg kraljevskog grada Jajca i nikakvi spinovi neće nas pokolebati u tome. A da nam je stalo do suživota s našim sugrađanima Bošnjacima muslimanima dokazali smo još 1998. godine kada smo podržali odluku tadašnjeg načelnika općine (iz reda HDZ-a) da se vjernicima islamske vjeroispovijesti dodijeli tzv. Pavelićeva džamija koju su komunističke vlasti bile pretvorile u skladište tzv. gvožđare, a sve kako bi naši susjedi islamske vjeroispovijesti imali dostojanstveno mjesto za molitvu.

Neupućeni čitatelj će steći dojam da je povod Vašeg dopisa Crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija odnosno sultan Sulejmanovu džamiju 1528.) i posljednji događaj obilježen na tom mjestu povodom 557. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, ali znamo i Vi i mi da je to samo pokušaj pritiska da se ozakone neke aktivnosti koje ste u posljednje vrijeme nelegalno provodili. I znamo da Vi nećete stati na tome, jer kad se ozakoni jedna aktivnost vi ćete poduzeti još pet sličnih očekujući postupanje vlasti po istom modelu.

Ako Vam doista smeta što je u subotu 17. studenog ispred Crkve sv. Marije (da ne ponavljamo stalno da je svojedobno od strane okupatora pretvorena u džamiju, jer to je svima poznato) obilježena obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja, onda niste patriote kakvima se predstavljate. Riječ je o jednom od najvažnijih događaja u povijesti naše zajedničke Domovine i mi ćemo ga obilježavati bez obzira smetalo to nekome ili ne. Ako vi pak smatrate da to nije vrijedan događaj da biste ga slavili skupa s nama, jer bili ste pozvani a niste došli, onda to trebate javno reći i objasniti našim građanima da za Vas povijest Bosne (i Hercegovine) započinje s dolaskom okupatorske osmanske sile.

Nitko Vas nije javno prozvao kada ste prije pola godine, uz medijsku potporu bošnjačkih medija, u Crkvi sv. Marije ugostili najviše muslimanske vjerske vođe i vršili muslimanske vjerske obrede hodajući po kostima katolika koji su u toj crkvi sahranjeni. Je li to bila poruka suživota i vjerske tolerancije? Jeste li se zapitali vrijeđaju li takvi postupci osjećaje katolika u Jajcu ili Vam to nije važno? Uzimate li možda sebi za pravo da određujete drugim narodima i vjernicima drugih konfesija kako će odavati počast svojim mrtvim precima ili biste taj dio povijesti jednostavno izbrisali? U jednom od Vaših javnih istupa ni jednom riječju niste spomenuli katolike kada ste govorili o Crkvi sv. Marije, tako da bi neupućeni čitatelj iz tog vašeg teksta mogao zaključiti da su na području Jajca (i tadašnje Kraljevine Bosne) bili neki sljedbenici tzv. crkve bosanske, a onda su došli Turci i s njima Islam koji su ti sljedbenici tzv. crkve bosanske oduševljeno prihvatili. Učen čovjek poput Vas morao bi znati neke osnovne detalje iz povijesti svoje Domovine; da je Crkva sv. Marije bila krunidbena crkva, da je kralj Stjepan krunjen krunom poslanom od Pape Pia II čime je Bosna prvi put priznata kao neovisna država, da je njegova supruga Jelena u Jajcu u toj crkvi s pravoslavlja prešla na katoličanstvo, da je Crkva sv. Marije po buli Pape Pia II oprosna crkva (još uvijek!!!) za sve katoličke vjernike koji je posjete za marijanske blagdane… No, Vi svjesno pokušavate krivotvoriti povijest ili je barem malo dotjerati po svojoj mjeri iako biste trebali znati da je to nečastan i nezahvalan posao.

Stoga Vas ljubazno molimo da ostavite Crkvu sv. Marije na miru, jer ona vjerojatno više nikada neće biti ni džamija ni crkva, ali može biti kamen spoticanja među nama ukoliko se s njome budemo služili u dnevnopolitičke svrhe. Umjesto toga, dogovorimo se kako da je spasimo od daljeg propadanja i da je očuvamo kao jedan od najvažnijih nacionalnih spomenika naše države. Mjesto na kojem je okrunjen naš posljednji kralj!

Uporno se pozivate na pravo islamske zajednice da vrati onu imovinu koju su joj komunisti oduzeli poslije II svjetskog rata, a istodobno čvrsto branite svoje pravo da zadržite ono što ste vi (muslimani) oduzeli Katoličkoj crkvi. U narodu postoji izreka: „Oteto – prokleto!“, a Vi dobro promislite vrijedi li to samo za jednu stranu.

S obzirom da se služite taktikom „drž’te lopova“, želimo Vas i javnost podsjetiti na neke postupke kojima ste se izravno miješali u rad Općinskog načelnika i Općinskog vijeća Jajce, samovoljno gradeći i dograđujući vjerske objekte bez valjane dokumentacije, vršeći neovlaštene radove na zaštićenim nacionalnim spomenicima, zauzimajući javne površine i postavljajući rampe ponašajući se kao da je još uvijek „turski vakat“.

Ponašali ste se i kao moralni arbitar ne dopustivši da se na javnoj površini u gradu postavi skulptura jajačkog kipara Dragana Ljubeza koja simbolizira mir, ljubav i prijateljstvo, jer je „nemoralna i protivi se islamskim načelima“. Sigurno bi više od 50% naših građana bilo za postavljanje te skulpture u Jajcu, ali Vi ste odlučili u ime svih građana Jajca premda se to ne protivi načelima većine. Čemu onda trošimo proračunske novce za izbore i biramo svoje predstavnike koji će donositi odluke u ime svih nas, kada imamo Vas koji ćete odlučivati što je dobro za nas a što nije. I da Vas podsjetimo da u islamska načela spada i uvažavanje drugih, poštivanje zakona…

Spominjete u svome dopisu i spomenik poginulim braniteljima i pripadnicima HVO-a u Jajcu, među kojima je i veliki broj Bošnjaka, a koji, za neupućenu javnost, ima sve potrebne dozvole, ističući da je sagrađen bespravno i na privatnoj zemlji. Želite li time sebi dati alibi za gradnju spomen obilježja poginulim pripadnicima Armije BiH, koji ste počeli graditi u obuhvatu nacionalnog spomenika (graditeljska cjelina – Čaršijska džamija (Esme Sultanije) u Jajcu) bez pribavljenog odobrenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Mi nemamo ništa protiv gradnje toga spomen obilježja i smatramo da je jako lijepo urađeno i držimo da svaka žrtva zaslužuje pijetet i dužno poštovanje. Međutim, ne slažemo se s dvostrukim mjerilima koje Vi potencirate i ne slažemo se s ignoriranjem propisa države u koju se upravo Vi najviše kunete.

Pokušali ste izigrati propise i kada je u pitanju groblje u Varošnicama u Jajcu demonstrirajući silu i nedodirljivost iako ste morali biti upoznati da je to područje (mjesto grobljanske cjeline Varošnice – k.č. 1146/1, 1148, 1150 odnosno k.č. 536/1, 537/1 i 546 – stari premjer, k.o. Jajce) pod zaštitom države i da se na njemu ne smije rušiti, popravljati, doziđivati ili restaurirati, kao ni vršiti kakvu gradnju ili promjenu oblika neposrednog terena bez prethodne suglasnosti nadležnih institucija. Ili ćete i na to reći da je to bila i bit će vakufska imovina? Svi mi znamo da je to nekad bilo tursko, okupirano, ali od toga je prošlo puno godina, puno novih okupatora i novih gospodara i samo ne znamo tko je odredio vremensku granicu do kad ćemo se vratiti u prošlost da vidimo što kome pripada i što kome treba biti vraćeno.

U naselju Volijak bespravno ste sagradili vjerski objekt i sada pokušavate naći način kako to staviti u okvire zakona. Ne radi se to tako uvaženi efendija, ako poštuješ institucije zemlje u kojoj živiš. Nama ne smeta još jedna džamija u Jajcu. Čak ćemo dati i svoj prilog gradnji tamo gdje je potrebna vjernicima, ali nam smeta bahato ponašanje kada se netko stavi iznad zakona a onda želi da svi udovoljimo njegovim željama. Nije dovoljno donijeti torbu novca od arapskih donatora već se moraju poštivati i procedure koje je propisala ova naša država. U protivnom, šaljemo jako lošu poruku našim građanima od kojih se očekuje da se pridržavaju zakona ove države.

Prije toga ste, također bez potrebnih dozvola, pokrenuli izgradnju vjerskog objekta u selu Vrbica čija je gradnja obustavljena i sada ta nedovršena građevina podsjeća prolaznike na jedan drzak i nedobronamjeran pokušaj od strane institucije koja bi trebala biti primjer svima nama.

Mislimo da ste već postali smiješni stalnim prizivanjem nekih duhova prošlosti, optuživanjem Hrvata u Jajcu da rade na realizaciji ideje Herceg-Bosne, plašenjem Bošnjaka što bi im njihovi susjedi Hrvati mogli prirediti u budućnosti i sl. Svi mi jako dobro znamo što je tko činio u prošlosti, dalekoj i onoj bližoj, ali smatramo da to nije put za bolju budućnosti nas i naših budućih naraštaja.

Licemjerno je s Vaše strane optuživati bilo koga za nepoštivanje svojih susjeda/komšija, za nekakve skrivene namjere kada su upravo Vaši posljednji postupci jasno pokazali što mislite o nama Hrvatima i o našim pravima zajamčenim Ustavom ove zemlje. Bošnjaci su, i uz Vašu pomoć i preporuke, izabrali Hrvatima člana Predsjedništva BiH dajući nam time do znanja koliko drže do nas i kakvu budućnost Hrvati mogu očekivati dok se takva politika prema njima vodi. A mi ćemo Vas još jednom podsjetiti da je ovo i naša Domovina, da su naši preci ginuli za nju stoljećima i da nas nikakva sila nije uspjela maknuti s naših ognjišta i da će tako ostati dok je vijeka i svijeta. Nećemo nikome dopustiti da nas omalovažava, već ćemo biti pokretač, kao što smo to bili i ranije, pozitivnih promjena koje će donijeti bolji život svim našim sugrađanima.

Na kraju ćemo poručiti da se politika u našem gradu neće diktirati i voditi s mimbera i oltara već u klupama legalno i legitimno izabranih vijećnika, a Vama toplo preporučujemo da se više posvetite svome vjerskom pozivu a da politiku ostavite onima koji su za to izabrani i plaćeni, stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Jajca.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori