Europski parlament zabrinut za slobodu medija u BiH: Neprihvatljivi napadi na novinare koji istražuju ratne zločine

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

 

Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta danas je usvojio izvještaj Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, a između ostaloga izraženo je i žaljenje zbog nedostatka napretka na polju slobode medija.

 

Posebno je istaknuto kako su neprihvatljivi pritisci na novinare koji se bave istraživanjem neprocesuiranih ratnih zločina.

“Žalimo zbog nedostatka napretka na polju slobode izražavanja i neovisnosti medija; jasno odbacujemo kontinuirane pokušaje vršenja političkog i financijskog pritiska na medije; osuđujemo ponavljane slučajeve uznemiravanja, prijetnji smrću i verbalnih i fizičkih napada na novinare, posebice na istraživačke novinare koji pokrivaju slučajeve nepresuđenih ratnih zločina. Ponavljamo svoj poziv da se osigura medijski pluralizam (AM 116) i podvlačimo kako bi proizvodnja i emitiranje TV i radio sadržaja na svim službenim jezicima BiH (AM 86, AM 116, AM 117, AM 123), doprinijela zaštiti kulturne raznolikosti u BiH”, stoji u jednom od amandmana koji je posvećen medijskim slobodama u BiH.

Podsjećamo kako je novinarka portala Dnevnik.ba Gloria Lujanović ljetos bila izložena brutalnim pritiscima i pozivima na linč nakon što je objavila seriju članaka o zločinima mudžahedina i drugih pripadnika bošnjačke ARBiH i postojanju mudžahedinskih kampova u BiH za vrijeme rata.

Lujanović je razgovarala sa žrtvama zločina, nakon čega je dobila više prijetnji i uvreda u kojima je nazivana “ustaškom kurvom” te se poziva da joj netko “usta razvali”, a što je objavljeno na društvenim mrežama.

Cijeli slučaj trenutno istražuju SIPA i FUP.

Inače, usvojeni izvještaj Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka po pitanju EU integracija.

U izvještaj o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Željane Zovko kojima je pozvala na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na popunu Doma naroda Federacije sukladno odluci Suda, pritom spominjući i izjave visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i Johannesa Hahna.

Također, Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, a koja će održavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti tri konstitutivna naroda, problema koji je, također, naveden i u prošlim rezolucijama Europskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije niza reformi, a koja uključuje izmjenu Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda da bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivo i funkcionalnu državu

Izvještaj je usvojen s 33 glasa za, sedam protiv i dva suzdržana.

 

R.I. / Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)