VIDEO/ VUKOJA: “Bh. blok” se lažno predstavlja, unitaristi žele ponovo napraviti vlast u FBiH bez predstavnika Hrvata

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Stranke članice tzv. Bh bloka se lažno predstavljaju kao višenacionalna politička grupacija i time obmanjuju javnost, tvrdi sociolog Ivan Vukoja, suradnik Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

-Struktura njihovog članstva i struktura njihovih glasača određuju jesu li oni jednonacionalna ili višenacionalna politička grupacija. Ako vi u strukturi svojih članova i onih koji glasaju za vas imate viš od 90 posto Bošnjaka, onda vas ja pitam je li to bošnjačka ili višenacionalna politička grupacija, kazao je Vukoja u političkom magazinu Argumenti Naše tv.

Vukoja kaže kako nema ništa protiv da ta grupacija, tzv. “Bh. blok”, preuzme vlast i u Zapadnohercegovačkoj županiji, ali ako dobiju 51 posto glasova birača u ZHŽ.

-Ako oni imaju barem 30 posto hrvatskog članstva i hrvatskih birača, onda ću ja prihvatiti da su oni i hrvatska grupacija, kaže.

Po njegovu mišljenju problem u BiH je što određeni politički subjekti žele potpuno promjeniti karakter Bosne i Hercegovine.

-Državu tri konstitutivna i jednakopravna naroda oni žele pretvoriti u građansku državu u kojoj će vladati građanska, odnosno bošnjačka većina. Aktivnosti kojim se to želi postići su potpuno nelegalne i protuustavne. Oni ne poštuju Ustav, odluke Ustavnog suda, državne zakone. Na djelu je ustavnopravno i političko nasilje kojim se želi srušiti Daytonski sporazum i promjenio karakter države. To je ono što je najveća opasnost za opstojnost Bosne i Hercegovine, smatra Vukoja.

Ističe kako postoji namjera unitarističkih politika da ponovo nametnu neku novu “platformu” kao što su nametnuli Komšića kao lažnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odnosno formirati vlast u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata.

-Samo je pitanje hoće li oni to biti u stanju provesti ili ne. Ja se nadam i vjerujem da oni to ovaj put neće biti u stanju napraviti, kaže Vukoja.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)