Uhićen general tzv. Armije RBiH Ramiz Dreković

Vrijeme:57 sec

 

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva, lišili su slobode osumnjičenog Ramiza Drekovića Ramiza, rođenog 10.5.1956. godine u Tutinu, Srbija.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)