ODVAŽNO NAPRIJED: Nećete vjerovati tko je u Sloveniji pobijedio na izborima! Autor knjiga o Udbi, itekako poznat Hrvatima

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

 

 

Slovenci su u nedjelju glasovali na izborima za načelnike 56 općina, a najveće zanimanje vladalo je za rezultat u većim gradovima, odnosno gradskim općinama koje svoje prve ljude nisu dobile u prvom krugu prije dva tjedna.

 

Velik uspjeh u Mariboru doživio je Saša Arsenovič koji je s 58 posto dobivenih glasova pobijedio nekadašnjeg gradonačelnika Franca Kanglera. Arsenovič, koji u Mariboru ima više lokala, novo je lice u politici.

Arsenovič se kandidirao uz potporu Stranke modernog centra (SMC) i nakon objave rezultata najavio je da će raditi na projektima i kao “poslovođa” drugog najvećeg slovenskog grada.

Kangler je priznao poraz, rekavši da će sa svojom listom kandidirati i na europskim izborima iduće godine.

U Kranju je sa 69 posto osvojenih glasova gradonačelnik postao bivši direktor “Triglav osiguranja” Matjaž Rakovec.

U Kopru se do samog kraja vodila neizvjesna bitka između aktualnog gradonačelnika Borisa Popoviča i njegova izazivača Aleša Bržana, bližeg strankama ljevice, s time da je Bržan vodio s nekoliko stotina glasova prednosti.

U Ptuju je sa 66 posto glasova gradonačelnica postala Nuška Gajšek iz stranke Socijalnih demokrata (SD) koja je uvjerljivo porazila dosadašnjeg načelnika Štefana Čelana.

Proglašenju rezultata u Ptuju prisustvovao je čelnik te stranke, predsjednik slovenskog parlamenta Dejan Židan. On je pohvalio uspjeh stranke na ovogodišnjim lokalnim izborima i to što je Gajšek jedina načelnica u gradskim općinama u Sloveniji.

Među zanimljivostima lokalnih izbora u Sloveniji jest da u općini Kamnik mjesto načelnika nije uspio osvojiti kandidat blizak starom načelniku i sadašnjem premijeru Marjanu Šarcu, a u maloj općini Radenci s 53 posto glasova načelnik je postao publicist Roman Leljak, poznat i u Hrvatskoj po svojim knjigama o djelovanju jugoslavenske Udbe, Hudoj jami i drugim temama iz povijesti.

Izlazak u drugom krugu izbora, prema neslužbenim rezultatima bio je nešto manji nego u prvom krugu i glasovalo je manje od 50 posto registriranih birača.

HINA

 

Dnevno.hr/https://www.dnevno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori