Fra Jozo Zovko: Neka Gospa blagoslovi sve međugorske hodočasnike

Vrijeme:4 min, 27 sec

 

 

Potiče nas i nadahnjuje Majka da ne odustajemo od najvećeg dobra za kojim čeznemo – to je naš Gospodin kojemu idemo u susret.

 

”Draga djeco! Ovo je vrijeme milosti i molitve, vrijeme čekanja i darivanja. Bog vam se daje da ga ljubimo iznad svega. Zato, dječice, otvorite vaša srca i obitelji da bi ovo čekanje postalo molitva i ljubav, a napose darivanje. Ja sam s vama, dječice, i potičem vas da ne odustajete od dobra, jer plodovi se vide i čuju na daleko. Zato je neprijatelj ljut i upotrebljava sve da vas odvede od molitve. Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu.“ (Gospina poruka u Međugorju od 25. studenog 2018.)

Draga molitvena obitelji!

Na početku Došašća Kraljica Mira se obraća svojoj djeci kao majka upozoravajući na ovo vrijeme. Ovo je milosno vrijeme – vrijeme čekanja i darivanja. Da, čekamo Majku koja nam donosi i dariva Sina. Ovo vrijeme je vrijeme pohoda najuzvišenijih gostiju. I kao naša draga Majka i Majka našega Gospodina govori da nam se daje kao naš Bog da ga ljubimo iznad svakog drugog dara koji nam se nudi u ovom Adventskom vremenu.

Naši gradovi su u blještavilu i raskošnom sjaju. Sve se nudi čovjeku kao onom koji čeka i traži darove. Odlazi pred bogate izloge dućana, pred prepune stolove blagdanske hrane i pića. Što ponijeti u obitelj svojim dragima! Čime ih obdariti! U tom našem traženju stoje ponuđeni darovi uvijek nešto za svakoga. Naše prepune košare s kojima napuštamo trgovine i Adventske sajmove nam govore da je ovo vrijeme darivanja. Stoga je trebalo sve to kupiti i pripremiti. Jer ovo vrijeme je vrijeme darivanja.

Dječica željno iščekuju svetog Nikolu da se pojavi na našim trgovima i školama s darovima. Zatim božićni bor i jaslice su nova prigoda za naše darove. I tako naša briga i angažiranost nas odvraćaju od najvećeg dara, a to je Majka sa svojim Sinom Isusom našim Bogom i Otkupiteljem. „Zato, dječice, otvorite vaša srca i obitelji da bi ovo čekanje postalo molitva i ljubav, a napose darivanje.“

Imati otvoreno srce da ovo vrijeme postane molitva. Komu i čemu čovjek treba otvoriti srce. Sigurni smo da Djevica misli na svoga Sina koji dolazi kao naš Božić. On se daruje svima. Majka ga donosi svakome od nas. Nitko nema razloga da ne bude sretan i ispunjen Božjom ljubavlju i nježnošću.

Naša obitelj se sprema za susret s Njim. Ne samo da se ukrašava kuća i stan počevši već od adventskog vijenca pa sve do jaslica i slame na kojoj leži malešno Božje Dijete. Kad bismo sve adventske i božićne izloge ispraznili i donijeli predivne i skupe darove u našu obitelj, a ne bismo imali Isusa, naš Božić bi bio prazan. Bez sadržaja i bez radosti. Stoga se traži od nas velika mudrost i razboritost da se znamo poslužiti ponuđenim vrednotama da bismo se spremili za najveću i najvažniju, a to je Isus, Novorođeni Kralj.

Potiče nas i nadahnjuje Majka da ne odustajemo od najvećeg dobra za kojim čeznemo – to je naš Gospodin kojemu idemo u susret.

Za taj nezaboravni i milosni susret treba se pripremiti. Advent sažimlje sav Stari Zavjet i sve čežnje Izabranog naroda. Uključimo se u mise i program naših zornica. Obnovimo naše drevne adventske molitve i nakane, post i žrtva neka budu u našem programu Došašća. Napokon sakramenti u kojima svlačimo starog i grešnog čovjeka, a oblačimo Novog koji je pozvan na gozbu Jagančevu.

Adventski plodovi se vide i o njima se komentira. O njima se govori, jer su natopljeni kršćanskom nježnošću i toplinom dolaska Gospodnjeg. Tako uz naše molitve i naše žrtve otvara se i naše srce Gospodinu koji će nas zateći budne. Stoga su zornice poziv svima nama.

Govor o našem neprijatelju koji je ljut. Zašto nas Advent ne udaljava svojim blještavilom i bogatim izlozima od puta kojim dolazi Majka s Djetetom koji je naš dragi Spasitelj. Zašto nas nije uspio odvući na zabave i pijanke, te druge programe! Ne, ne može nas rastaviti od ljubavi i čežnje za našim Božićem.

Draga braćo i sestre neka nas taj ljuti neprijatelj ne navede da zaboravimo molitvu koja je naša obiteljska priprema za dolazak Gospodnji. Neka se još više umnoži naša molitva i ljubav za našu obiteljsku krunicu, pjevanje adventskih pjesama, te djela kršćanske ljubavi. Neka nam ovogodišnja priprema bude i velika zahvala Kraljici Mira za mudrost i dar kojeg nam je preko Svetog Oca poslala mons. Henrika Hosera. Taj mudri pastir kao da dočika i prati molitvom i s blagoslovima svakog hodočasnika.

Kako je divno boraviti s Majkom u njezinom domu kad nas uvijek dočika s osmjehom i srcem njezin apostol. Zahvalimo se Gospodinu za tu veliku milost, veliki dar. Prvi Božić s biskupom – ocem svetišta. Kao da smo tek sada svi na broju, svi oko Majke i njezina ognjišta.

Svima vama i vašim obiteljima sretan i blagoslovljen Božić.

Ovog mjeseca ćemo moliti na slijedeće nakane:
1. Za sve hodočasnike koji su bili u Međugorju kroz ovih trideset i sedam godina i pet mjeseci. Da osjete svježinu blagoslova i zaštitu Blažene Djevice
2. Za naše vidioce i njihove obitelji, za našeg biskupa Henrika, za sve drage svećenike i ispovjednike da nađu mir, blagoslov i svaku radost u Gospodinu dok se nesebično razdaju svim hodočasnicima
3. Za sve naše obitelji da budu i ostanu škola molitve i čuvari svetog ružarija.

fra Jozo Zovko 

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)