DR. FRA LUKA MARKOVIĆ: Za Hrvate je jedno od rješenja nepovezana federalna jedinica

Vrijeme:3 min, 2 sec

 

 

Za Hrvate je jedno od mogućih rješenja svakako entitet diskontinuiteta, nepovezana federalna jedinica ili savez hrvatskih županija, s tim da se osiguraju sva građanska prava Hrvata koji ostaju izvan toga prostora, kao i prava Bošnjaka i Srba koji se nađu u tom prostoru, smatra dr. fra Luka Marković diplomirani teolog, magistar filozofije i doktor povijesnih znanosti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Govoreći o tome kako da se Hrvati u BiH izbore za jednakopravnost s druga dva naroda, Fra Luka u intervju za Večernji list kaže kako Hrvati u BiH moraju imati zajedničku strategiju glede ostvarenja svoje ravnopravnosti.

-Do sada smo imali uglavnom dvije suprotstavljene strane, kao i treću koja nezainteresirano promatra čitav taj proces. Nije dovoljno samo govoriti o neravnopravnosti Hrvata u BiH, što čine ljudi okupljeni oko HDZ-a, nego je nužno pronaći i jedno riješenje s kojim će u konačnici biti zadovoljni svi Hrvati u BiH. Takvo rješenje je moguće pronaći samo ozbiljnim sučeljavanjem različitih gledišta među Hrvatima. Put do ostvarenja ravnopravnosti Hrvata u srednjobosanskim enklavama u kojima je većina ili manjina nije jednostavan. Sa sličnim problemom sučeljavaju se i Hrvati Žepča ili moje Posavine, koja je spala sa 160 tisuća Hrvata na nekih tridesetak u Posavskoj županiji, te dvadesetak u drugim općinama Posavine. Za to je potrebno puno senzibiliteta i razgovora među Hrvatima, ali i s Bošnjacima i Srbima, kaže dr. fra Luka Marković.

Tu je, dodaje, i ona druga skupina Hrvata, apsolutno u manjini, koja se drži sekularnih Bošnjaka vjerujući kako je u građanskoj državi moguće postići ravnopravnost za sve.

-Takvi ne shvaćaju, obuzeti samo trenutačnim stanjem, da će ta sekularna grupacija s vremenom postajati među Bošnjacima sve beznačajnija. Istodobno će se u mješovitim sredinama smanjivati broj Hrvata. O tome bi trebali dobro razmisliti Hrvati koji se toliko zdušno zauzimaju za građansku BiH. Jer građanska BiH znači “jedan čovjek, jedan glas”. A to znači tko s vremenom bude većina, odlučivat će o svemu, pa i o tome smijem li reći uopće da sam Hrvat. Zar među Bošnjacima nema i danas onih koji misle da u BiH nema Hrvata i Srba? Ima ih. Bojim se čak i previše, kaže fra Luka.

Trećoj skupini Hrvata, po njegovu mišljenju, pripadaju oni koji su toliko razočarani gubitkom vlastitog zavičaja, vjerujući da su za sve krivi Tuđman i hercegovačka politika, pa ih i ne zanima što će se dalje događati.

-Nužno je objediniti sve tri skupine i izaći s prijedlogom koji će biti prihvatljiv Bošnjacima, ali i Srbima. Jer i Srbi se moraju pomiriti s time da Republika Srpska nije vječna. Uostalom, i Srba je sve manje u BiH, kaže sugovornik Večernjeg lista.

Po njegovu mišljenju najoptimalnije riješenje za Hrvate je federalna jedinica s teritorijalnim diskontinuitetom.

Za Hrvate je jedno od mogućih rješenja svakako entitet diskontinuiteta, nepovezana federalna jedinica ili savez hrvatskih županija, s tim da se osiguraju sva građanska prava Hrvata koji ostaju izvan toga prostora, kao i prava Bošnjaka i Srba koji se nađu u tom prostoru. Švicarska je jedan od dobrih primjera za to. Pa tamo ima županija s 15 tisuća stanovnika. Zašto Žepče, recimo, ne bi moglo biti hrvatska županija? Zašto u središnjoj Bosni ne bi mogla biti formirana jedna hrvatska županija?, pita se dr. fra Luka Marković.

Inače, ovih dana iz tiska je izašla knjiga dr. fra Luke Markovića, u nakladi “Glasa koncila” pod nazivom: “Europa i njezine dileme. Nije dobro, ali ima nade”. Riječ je o knjizi sabranih tekstova objavljenih u katoličkom tisku u BiH i Hrvatskoj posljednjih godina. Knjiga donosi mnoštvo tekstova u o mnogim aktualnim temama, od položaja Hrvata u BiH do odnosa islama i katoličanstva u BiH kao i Europi.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori