SASTANAK STRANAČKIH IZASLANSTAVA U Mostaru se danas sastaju HDZ i SDA

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

 

Pregovori o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i SDA zakazani su za danas u 15 sati, najavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Precizirao je kako će se predstavnici dviju stranaka sastati u Gradskoj vijećnici u Mostaru. Izetbegović je ovo rekao nakon sastanka s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem s kojim je također razgovarao o temi formiranja vlasti u BiH.

 

– U BiH ne žive Marsovci. Žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, većinu Srba predstavlja gospodin Dodik, njihovom voljom, nije se time igrati. Ogromnu većinu Hrvata predstavlja gospodin Čović, dakle, oni nisu moj izbor, nego su izbor naroda – poručio je Izetbegović, piše Večernji list BiH.

Kako doznajemo, sastanku će nazočiti izaslanstva HDZ-a BiH i SDA predvođena predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

HDZ-u najveći broj glasova

Na nedavno održanim izborima HDZ BiH, odnosno koalicija Hrvatskog narodnog sabora, osvojio je najveći broj glasova kod Hrvata i izborni su pobjednici. Jedina je stranka koja bilježi rast, odnosno bolje izborne rezultate, na svim razinama. SNSD je također učvrstio lidersku poziciju u srpskom biračkom tijelu. SDA i dalje stranka broj jedan među Bošnjacima. Iako bilježe pad od 22.000 glasova u odnosu na 2014. godinu, u SDA mogu biti zadovoljni rezultatima.

“Kada je u pitanju srpski narod, tu je sve iskristalizirano. Kad je u pitanju bošnjački narod, tražimo rješenja, nema koalicija – to su partnerstva koja treba realizirati”, izjavio je Čović prije nekoliko dana.

U proteklom razdoblju razgovarao je s Miloradom Dodikom i imao sastanak na razini stranaka na kojem je potvrđeno partnerstvo. Nedavno su se sastali Čović i Radončić, s kojim je također razgovarano o formiranju vlasti. U međuvremenu je SDA imao sastanke s tzv. Bh. blokom. Prvo s SDP-om pa DF-om. Jučer je u Sarajevu održan sastanak lidera DF-a, SDP-a, Naše stranke i SBB-a.

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je kako je Bh. blok spreman razgovarati i s HDZ-om o formiranju vlasti. Rekao je da ni jedna odluka neće biti donesena samostalno, ali da će se u idućem razdoblju vidjeti u kojem smjeru će se odvijati procesi.

Istaknuo je kako treba otvoriti priče, ako je potrebno, i u smislu izmjena Ustava i zakonodavstva. Dodao je kako svi čekaju odluku SIP-a o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH jer će o tome ovisiti dosta stvari.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer je u izjavi ponovio kako je HDZ BiH nezaobilazan partner kada je riječ o formiranju vlasti na razini FBiH. Nakon ovotjedne sjednice HNS-a predsjednik Dragan Čović rekao je kako će hrvatskim strankama okupljenima oko HNS-a bošnjački partneri biti one stranke koje podrže izmjenu Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH kojom se jamči izbor legitimnih političkih predstavnika iz triju naroda i onemogućava preglasavanje u institucijama.

Partneri i Izborni zakon

“Među Bošnjacima tražimo one partnere koji će biti u stanju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u dogovoru s predstavnicima HNS-a.

Bitno je da imaju narodni legitimitet i kapacitet za predstavljanje”, rekao je Čović nakon ovotjedne sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru. U tom kontekstu su i današnji razgovori sa SDA u Mostaru.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori