(FOTO)GODIŠNJICA SMRTI Hrvati širom BiH zapalili svijeće za generala Praljka

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

 

U više središta s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini u četvrtak su služene svete mise te su zapaljene svijeće u spomen na generala Slobodana Praljka, koji je prije godinu dana počinio samoubojstvo u znak prosvjeda na objavu presude Haaškog suda kojom je zajedno s drugih pet hrvatskih dužnosnika Herceg Bosne osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Nakon spontanog okupljanja stotine Mostaraca zapalilo je svijeće ispred središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana gdje se nalazila i fotografija pokojnog generala, prenosi Hina.

Okupljeni su izmolili molitve, te se prisjetili generala Praljka koji je jedno vrijeme bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane u BiH.

Svijeće su zapaljene i u njegovoj rodnoj Čapljini, Širokom Brijegu, Grudama, Vitezu, Žepču. Povodom godišnjice njegove smrti služene su i mise zadušnice u Grudama i Širokom Brijegu.

U organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Grada Širokog Brijega tijekom dana svijeće su zapalili brojni građani, ali i predstavnici Gradske uprave Širokog Brijega.

Praljak je počinio samoubojstvo ispivši otrov u sudnici Haaškog suda i pri tome poručio kako on nije ratni zločinac nakon što je predsjedavajući sudskog vijeća Carmel Agius izrekao presudu kojom je zajedno s drugih pet nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne osuđen na zatvorske kazne zbog zločina počinjenih tijekom rata protiv Bošnjaka.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori