(FOTO) Orićeve pristalice uzvikuju “Allahu ekber” i nose ratne zastave; Orić i Muhić oslobođeni optužbi da su počinili ratni zločin

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

 

Uoči izricanja presude Naseru Oriću, ispred Suda BiH u Sarajevu okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica.

 

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni su optužbi da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno je danas presudom Drugostupanjskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Pristalice Orića uzvikuju “Allahu ekber” i nose ratne zastave tzv. Armije BiH i transparente, piše RTRS.

Foto: RTRS

Oko Suda BiH raspoređena je policija s dugim cijevima i brojne novinarske ekipe.

Apelaciono vijeće Suda BiH danas će izreći drugostupanjsku presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici, Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Izricanju presude ne prisustvuju član sudskog vijeća Dragomir Vukoje i postupajući tužitelj Miroslav Јanjić, a sudnicu su napustili članovi obitelji srpskih žrtava.

 

Foto: RTRS

Tužiteljstvo BiH predložilo je 2. studenog Apelacionom vijeću Suda BiH, da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu s odredbama Kaznenog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. lipnja ukinulo prvostupanjsku oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori