“PUTIN ŽELI NAPASTI CIJELU MOJU ZEMLJU” Ukrajinski predsjednik zove NATO u pomoć

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

 

 

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi anektirati cijelu Ukrajinu i pozvao u intervjuu njemačkim medijima kancelarku Angelu Merkel da dođe u Kijev pomoći u krizi. Rusija je u nedjelju u blizini krimskog poluotoka zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice i njihove posade, zbog toga što su, kako je rečeno, ilegalno ušli u ruske vode. Ukrajina optužbe snažno pobija.

U razgovoru za Bild od četvrtka, Porošenko je odbacio ruske optužbe da je ulazak plovila u Azovsko more, vode koje dijele Ukrajina i Rusija, bila provokacija.

“Ne vjerujte Putinovim lažima”, izjavio je Bildu, najprodavanijim tiskanim novinama u Njemačkoj. “Putin želi stari ruski imperij natrag”, rekao je. On vidi sebe kao ruskog cara, i njegovo carstvo ne može funkcionirati bez Ukrajine. On nas vidi kao svoju koloniju”.

Napetost na najvišoj razini od 2015.

Zapljena mornaričkih brodova podigla je napetost na najvišu razinu od 2015. godine, kada su se pobunjenici koje podržava Moskva podigli protiv kijevske vlade u Donbasu na istoku zemlje, što je izazvalo rat koji je odnio desetke tisuća ljudi.

Porošenko je pozvao Njemačku, najvećeg i najbogatijeg kupca plina u Moskvi, da zaustavi izgradnju podmorskog plinovoda koji bi omogućio Rusiji da ga izravno isporuči Njemačkoj, izbacujući iz toka Ukrajinu.

“Potrebna nam je jaka, odlučna i jasna reakcija na agresivno ponašanje Rusije”. “To također znači zaustavljanje projekta plinovoda Sjeverni tok 2”.

Poziva na stacioniranje NATO-vih brodova

Njemačka na plinovod, kojeg gradi ruska državna energetska tvrtka Gazprom, gleda kao na privatnu investiciju. No, Merkel je nedavno priznala “političku dimenziju” plinovoda i rekla da Ukrajina mora i dalje biti kanal za ruski plin koji će se prodavati u zapadnoj Europi.

Njemački dužnosnici priopćili su u srijedu kako je njihova pozicija oko plinovoda ostala nepromijenjena i da je razgovor o strožim sankcijama protiv Moskve, koji su zahtijevale Sjedinjene Države i neki europski političari, bio “preuranjen”.

Porošenko je također pozvao na stacioniranje NATO-vih brodova u Azovskom moru.

 

 

/Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori