Obrat: Komšić spreman na pregovore s HDZ BiH, Radončić sa SDA

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Danas jedno, sutra drugo!

 

Predsjednik DF-a Željko Komšić nakon jučerašnjeg sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegović na konferenciji za medije jasno ja kazao da DF nije sredstvo za ulazak HDZ-a u vlast.

 

“DF nije, niti će ikada biti ona stranka, bez obzira djelovala u okviru bloka ili u nekim situacijama samostalno, koja će djelovati kao sredstvo ili će biti iskorištena kao sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i u Vladu FBiH ili eventualno na nivou države”, izjavio je Komšić nakon sastanka s Izetbegovićem.

Za manje od 24 sata predsjednik DF-a uspio je promijeniti i svoje mišljenje te javnosti priopćiti kako je spreman sjesti za pregovarački stol sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Kako kaže, DF nije spreman samostalno pregovarati s HDZ-om, ali će sudjelovati u pregovorima zajedno sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Našom strankom (NS), piše Klix.ba.

“Očekujemo da sada kao blok ponovo razgovaramo sa SDA i naravno spremni smo i s HDZ-om razgovarati o istoj temi”, kazao je Komšić.

Obrat i kod Radončića:  Moguće je pregovarati i sa SDA, ali za sada imamo druge opcije

Radončić je nakon sastanka kazao da je ovo prvi put da Bh. blok poziva SBB na razgovor o eventualnom partnerstvu na državnom nivou.“Mi smo u 2-3 kantona i u Zastupničkom domu FBiH pokazali da ovaj blok s nama može funkcionirati, a o narednim koracima trebaju oni odlučiti i izaći s konkretnim ponudama”, rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje da li je SBB spreman pregovarati sa SDA ako dobije poziv Bakira Izetbegovića, Radončić je kazao da ti pregovori nisu nemogući.

“Može se pregovarati, ali to nam nije opcija, ima dovoljno drugih opcija”, naveo je Radončić.

Istaknuo je i da se HDZ BiH ni matematički ni politički ne može izbjeći, ali je ustvrdio da Dragan Čović nikoga ne smije ucjenjivati izmjenama Izbornog zakona.

“Izborni zakon se mora mijenjati, ni SBB ne bi više sudjelovao na izborima s ovakvim zakonom, ali u politici ne smije biti ucjenjivanja. Državni nivo je nemoguć bez HDZ-a i SNSD-a, ako imate drugu matematiku dajte nam je. SNSD je apsolutni pobjednik i ne može se zaobići na državnom nivou. Imamo obavezu da poštujemo legitimnu volju naroda i bez SNSD-a i HDZ-a nemoguće je napraviti državnu vladu”, zaključio je Radončić.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)