BESTIDNO: Bošnjaci izabrali čelnike iz reda hrvatskog naroda u Skupštini ZDŽ-a

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 

 

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojske županije, zastupnik Ismet Sarajlić (SBB) izabran je danas na prijedlog Kluba Bošnjaka za novog predsjedatelja, a Sanja Renić (Naša stranka) iz Kluba Hrvata te Mladen Simić (SDP) iz Kluba Srba za zamjenike predsjedatelja Skupštine ZDŽ.

Radno predsjedništvo izabrano je glasovima 21 zastupnika nove parlamentarne većine u Skupštini ZDŽ, a koju čine SDP, koalicija koju predvodi Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, a protiv su bili zastupnici koalicije koju predvodi HDZ, dok su suzdržani bili zastupnici SDA.

Nakon toga su i članovi Radnog predsjedništva između sebe za predsjedatelja izabrali Ismeta Sarajlića, koji je i preuzeo predsjedavanje od Jasmina Duvnjaka iz SDA.

Prije početka današnjeg nastavka sjednice, zasjedao je Klub Hrvata te izabrao zastupnicu Vlastu Kalas iz Demokratske fronte za predsjednicu, a Vedrana Kasera iz SDP-a za zamjenika predsjednice tog kluba. Mandat su dobili zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Sa 20 glasova za, tri protiv i 10 suzdržanih glasova takav su izbor potvrdili i zastupnici na sjednici.

Prošlog su tjedna za predsjednika Kluba Bošnjaka izabrani Nusret Imamović iz koalicije stranaka koju predvodi Nezavisni blok, a za zamjenicu Maida Tanović iz SDP-a te Mladen Simić iz SDP-a za predsjednika Kluba Srba, koji je jedini zastupnik iz reda tog naroda pa zamjenik tog kluba nije ni izabran.

Odluke o konstituiranju ova dva kluba donesene su bez suzdržanih i glasova protiv. Time su konačno formirani svi klubovi naroda u Skupštini ZDŽ, koja zbog činjenice da u ovom sazivu nema nijednog zastupnika iz reda Ostalih neće imati Klub Ostalih.

Zastupnici su jednoglasno izglasali i sastav privremene Komisije za izbor i imenovanje, predvođene Edinom Arnautom iz DF-a te su formirani i klubovi stranaka.

Svoje klubove u Skupštini ZDŽ imat će sedam stranaka ili koalicija: SDA, SDP, koalicija koju predvodi Nezavisni blok te koalicija koju predvodi HDZ, SBB, DF i A-SDA.

Zakletvu je danas položio i zastupnički mandat preuzeo Ramo Isak iz A-SDA, koji u petak nije bio prisutan na prvom dijelu konstituirajuće sjednice.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori