ČAVARA: Cilj je spriječiti da HDZ predstavlja Hrvate

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

 

Zastupnici više stranaka jučer su na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa 52 glasa izabrali Elvira Karajbića iz SDP BiH za predsjedavajućeg Doma u narednom četvorogodišnjem mandatu.

 

Izbor je obavljen bez prisustva Stranke demokratske akcije, koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i bez još dva politička subjekta. Na upit je li Karajbić legalno izabran i je li postao predsjedavajući ovog doma, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kaže da, što se njega tiče, Elvir Karajbić nije predsjedavajući Zastupničkog doma.

“Ne znam zašto tolika nervoza u SDP-u, zašto je potreba da se izabere Elvir Karajbić iz SDP-a za predsjedavajućeg dok još uvijek nema parlamentarne većine. S druge strane, definirano je i Poslovnikom i Izbornim zakonom da konstituirajućom sjednicom dok se ne izabere vodstvo doma, vodi predsjedatelj iz prošlog saziva. Gospodin Mušić ima pravo sukladno Poslovniku voditi sjednicu dok se ne izabere novo vodstvo. Bez ikakvog smisla i svrhe je vođena rasprava hoće li to bit točka pod A, B ili C, totalno irelevantno, pogotovo nakon prekida sjednice da 52 zastupnika suprotno Poslovniku naprave sjednicu. Što se mene tiče, Elvir Karajbić nije predsjedatelj Zastupničkog doma”, kazao je Čavara za N1 televiziju.

“To je na neki način pokazivanje mišića i matematičkog zbroja onih koji su se dogovorili da to jučer naprave, bez smisla i sadržaja da se napravi nova većina i da se omogući funkcioniranje institucija. Parlament FBiH ukupno treba odražavati volju konstitutivnih naroda i građana. Jučer su se matematički zbrojili građani i izabrali Karajbića bez zastupljenosti potpredsjedika iz reda hrvatskog ili srpskog naroda što se jasno pokazuje građansko opredjeljenje suprotno Ustavu FBiH. Sami su sebe demantirali, ako kažu da to nije parlamentarna većina, zbog čega su to radili jučer? Jasno su pokazali drugi smjer njihovog djelovanja. Cilj je onemogućiti, spriječiti da se implementiraju rezultati izbora i da HDZ ima onu ulogu koju joj je hrvatski narod dao na izborima, da predstavlja Hrvate tamo gdje im je to Ustavom predviđeno. Jasno je koja je potpora dana HDZ-u BiH i svako normalan tko želi demokratsku proceduru implementacije izbora onda je HDZ nezaobilazan. Jučer su napravili cirkus, ono je cirkus bio, stvarno izvan svakog sadržaja”, poručio je Čavara.

Pošto stručnim službama u Parlamentu nije dostavljen službeni prijedlog kandidata za dvoje dopredsjedavajućih Doma, Karajbić je po preuzimanju nove dužnosti prekinuo sjednicu i rekao da će biti nastavljena naknadno.

Karajbić je izabran u dijelu ovog konstituirajućeg zasjedanja koji je održan u odsustvu Stranke demokratske akcije, koalicije stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Laburističke stranke i koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica 1990.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)