P. Kovačević: Vlasti u Hrvatskoj nije bilo briga za Praljka i ostale

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

Pravni ekspert Pero Kovačević: Nisam ni povjerovao u najave o reviziji presude

 

Godinu dana nakon presude hrvatskoj šestorci u Haagu i tragičnog čina generala Slobodana Praljka, o ovim smo pitanjima kratko razgovarali s pravnim ekspertom Perom Kovačevićem.

Kako nakon godinu dana gledate na presudu hrvatskoj šestorci, a kako na čin generala Praljka? Jesmo već zaboravili generala Praljka?

Ponosan sam na činjenicu da mi je Slobodan Praljak bio prijatelj. Slobodan Praljak je bio i ostao iznimno častan, Pero Kovačevićprincipijelan i pošten čovjek. Već mi je ranije rekao da on ne može i neće prihvatiti teret da je ratni zločinac i da ga netko za to osudi jer zna da nije kriv. Rekao je i da ne može i ne će prihvatiti da mu smanje kaznu na godinu zatvora jer on nije ratni zločinac. Njegova smrt je junački čin časnoga i principijelnoga čovjeka.

Poruka je to Haaškom sudu, međunarodnoj zajednici i hrvatskim vlastima od 2000. godine koje su izdale Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića i ostale. Izdali su i Hrvate u Hercegovini. Izdali su ih Stjepan Mesić, vlade Ivice Račana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića…

Kakav je to sud, kakvo je to pravo koji tvrdi da je rat Srba i Bošnjaka interni sukob, a rat Hrvata i Bošnjaka međunarodnim sukob. Imali su, očitu zadaću, Miloševića i Srbiju amnestirati, a Hrvatsku proglasiti agresorom. To jednostavno nije točno. To je apsurd. Hrvatska je spasila BiH. Sud je balansirao do kraja svog rada u podjeli krivnje i ova presuda je balans za osudu Ratku Mladiću.

General Praljak im je sve rekao: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.” Poput PraljakZvonka Bušića nije više mogao živjeti u Platonovoj pećini. Mi, njegovi prijatelji, hrvatski branitelji i domoljubi ga nismo zaboravili, na žalost ostali jesu.

Imate li informacije je li se uopće pokušalo pokrenuti proces revizije?

Odmah nakon izricanja drugostupanjske presude s velikom rezervom sam slušao najave aktualne vlasti, počev od premijera Plenkovića, ministra pravosuđa i drugih dužnosnika, da će sve učiniti da nađu nove dokaze za pokretanje revizije. Naravno ništa od tih obećanja, to su bili klasični govori u cilju pokušaja umirivanja javnosti. Vlasti u Hrvatskoj od početka do završetka suđenja nije bilo briga za njih, bili su prepušteni sudu i sebi.

Koliko u presudi šestorci imamo rukopis domaćih herostrata i krivokletnika?

Naravno. Podsjetimo se kako su to činili. 25. listopada 2012. godine. Ministarstvo financija je, nakon duge borbe Crnonas nekolicine iz tima obrane generala Praljka, povuklo svoje rješenje kojim su bili obvezali generala Praljaka da mora platiti 628.726 kuna poreza na šund! Naime, Ministarsvo financija toga dana je povuklo svoje rješenje kojim je ocijenjeno je da Praljkovih 18 knjiga s vjerodostojnom službenom dokumentacijom iz Domovinskog rata djela, koji su ujedno priznati službeni dokazi u predmetu, spadaju u šund i pornografiju, na što se mora platiti PDV.

Rješenje o plaćanju poreza, bez prava na žalbu, Ministarstvo financija je bilo donijelo 11. svibnja 2012. godine i dalo rok od 18 dana generalu Praljku za uplatu poreza. Nina Obuljen je 2008. godine potpisala odluku-mišljenje povjerenstva Ministarstva kulture koje je šundom proglasila knjige generala Slobodana Praljka.

Bilo bi normalno da su dokumenti koje je prikupio i objavio general u svojim knjigama objavljeni uz financijsku potporu hrvatske države, zar ne!? Istodobno, knjiga HHO-a ‘Vojna operacija Oluja i poslije’, koju je uredio Žarko Puhovski, u Haagu nije prihvaćena kao vjerodostojna, pa je Sudsko vijeće tijekom prvostupanjske presude Gotovini, Markaču i Čermaku zaključilo da Puhovski nije vjerodostojan svjedok, kao i podaci iz te knjige koja je, međutim, oslobođena poreza na šund i izdana uz potporu države.

Nek se zna kako su pomagali.

 

Davor Dijanović/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori