Josipović, Mesić i Mrak Taritaš otvoreno demonstrirali zašto im smeta aktualna Predsjednica

Vrijeme:3 min, 52 sec

 

 

 

Tribina “Uloga predsjednika/predsjednice Republike u javnom i političkom životu Hrvatske”, održana danas u organizaciji Josipovićeve stranke “Naprijed Hrvatska” pokazala je kome trebaju medijske kampanje uperene protiv aktualne Predsjednice Republike.

 

Pored Stjepana Mesića i Ive Josipovića, sudjelovala i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja se teškim riječima okomila na aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

-U vrijeme izbora pokazivala se dosta demokratičnom, a danas je sasvim drugačija i iz toga moramo nešto naučiti. Predsjednica svoju ulogu od početka iščitava kroz rejtinge i predizbornu kampanju koju vodi od početka mandata -poručila je Mrak Taritaš.

“Za razliku od Mesića i Josipovića Hrvatsku vodi unazad”

Pojavljivanje Predsjednice Republike na velikim športskim natjecanjima, poput finala Svjetskog nogometnog prvenstva i finala Davis Cupa, i javno pokazivanje domoljublja, osobito je “šefici” Pusićkine stranke teško palo.

-Svi smo strepili koga će zgrabiti nakon finala Davis cupa. Svaki put kad predsjednica negdje ide osobno se sramim za nju jer ona, za razliku od Mesića i Josipovića odlukama koje donosi Hrvatsku vodi unazad – istaknula je Mrak Taritaš.

Izuzetno važnim je ocijenila da oporba na predsjedničkim izborima za godinu dana ima zajedničkog kandidata, kako bi se “suprotstavili ovom ludilu populizma“.

– Optimalan kandidat za mene bi bio netko iz centra, ni ekstremno lijevo, ni ekstremno desno, s političkim ‘erosom’ i jasnom osobnošću da se “suprotstavi estradizaciji predsjedničke uloge koju je uvela Grabar Kitarović – istaknula je Mrak Taritaš.

Bilo bi dobro, kazala je, da to bude muškarac “kako se kampanja ne bi pretvorila u natjecanje tko ima bolju haljinu ili duže trepavice”.

-Postoje važni, presudni trenuci, a čini mi se da je sada taj, kada svoj ego treba staviti u stranu i staviti se u funkciju cilja i projekta pobjede na predsjedničkim izborima – istaknula je Mrak Taritaš.

Mesić: Generali su se pojavili sa svojim političkim pamfletom u medijima

Stjepan Mesić i Ivo Josipović iznosili su iskustva iz svojih predsjedničkih mandata, pri čemu se haški krivokletnik Stjepan Mesić osvrnuo na odluku bila o umirovljenju 12 generala.

– Oni su se pojavili sa svojim političkim pamfletom u medijima. Suština tog pamfleta je bila – ‘mi smo obranili Hrvatsku, mi ćemo odlučivati što će se u njoj događati’. Zato sam morao reagirati umirovljenjem i mislim da sam postupio kako treba – kazao je Mesić.

Josipović je, pak, izdvojio “popravljanje odnosa sa susjedima” – Srbijom i BiH.

Podsjetio je da je u prvi službeni posjet otišao upravo u BiH gdje je Hrvatsku optužio za “grijehe iz 90-ih”,

-Nakon toga, u Zagrebu me je, dočekalo nezadovoljstvo Vlade, sazivanje bivših premijera i generala, ali je istraživanje pokazalo da je 75 posto građana podržalo moj govor u Sarajevu – istaknuo je te dodao kako je uspio uspostaviti i dobre odnose s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Josipović: Danas se vodi pogrešna politika prema susjedima

Kao zagovornik projugoslavenske “regijonalne” politike, aktualnoj predsjednici očito zamjera inicijativu Baltik-Jadran

-Nažalost, pokazalo se da nešto dobro što se napravi u jednom mandatu nije zauvijek i mislim da se danas vodi pogrešna politika prema susjedima – kazao je Josipović.

Izjasnio se kao oštar protivnik izbora predsjednika u parlamentu, jer je “jako važno da sva jaja nisu u istoj košari, pogotovo u našem kriptopredsjedničkom sustavu”.

-Imamo svemoćnog premijera koji odlučuje o svemu. Predsjedniku ne treba davati nove ovlasti, ali treba operacionalizirati postojeće. U kriznim trenucima važno je da predsjednik bude neovisan, a to je moguće samo ako je neposredno biran – poručio je Josipović.

Josipović: Ne vidim zašto bismo se bojali primiti dio izbjeglica

Dodao je i da bi on išao na skup u Marakeš te da se ne boji migranata.

-Ne vidim zašto bismo se bojali primiti dio izbjeglica. To su strahovi uskogrudne nacionalističke desnice – istaknuo je počasni doktor Sveučilišta u ruskom Kalinjingradu.

I Mesić je za to da Predsjednika izravno bira, ali mu nije simpatično da to nije “netko u kockastom dresu”.

-Potreban nam je predsjednik, ali ne u kockastom dresu. Zamislite da sam ja upao u žensku svlačionicu, svi bi rekli da sam poludio – rekao je.

Mesić: “Mora se zaustaviti fašizacija i ustašizacija Hrvatske”

Predsjedničino izmještanje Ureda i isticanje nacionalnih simbola nazvao je ‘bezvezarijom’.

-Ne sluša se narod tako da se dođe u jedno mjesto, donese zastava i plešu kola. Ne vuče predsjednik zastavu tamo gdje ide, to je samo u funkciji promocije – istaknuo je Mesić.

Po uzoru na teze koje je svojevremeno lansirao Sergej Lavrov a odmah zatim preuzeli srbijanski dužnosnici, i Mesić je naglasio da se “mora zaustaviti fašizacija i ustašizacija Hrvatske”.

-Ruše se spomenici antifašistima, a ministri idu na sprovode ustašama uz počasti. Pokušavaju se umiliti ustašizaciji da bi dobili izbore. Mi smo jedini na svijetu koji žele ući u šator gubitnika – zaključio je Mesić.

 

 

HRsvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)