ČOVIĆ: Predstavnike HNS-a nitko neće moći eliminirati s bilo koje razine vlasti

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Predstavnike Hrvatskog narodnog sabora nitko ne može eliminirati iz bilo koje razine vlasti počevši od pet, odnosno šest županija, oba entiteta, pa do razine Vijeća ministara, poručio je danas Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a BiH nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Na pitanje novinara za komentar pokušaja djela bošnjačkih stranaka da se izbace legitimni hrvatski predstavnici iz priče oko ustroja vlasti, Čović je kazao kako mu je, ako je to stvarna želja tih stranaka, žao.

Naglasio je kako Hrvati nisu naivni te ako netko želi izabrati hrvatskog člana Predsjedništva, očekivati je da će pokušati nešto slično uraditi i dalje.

„Ali uvjeren sam da imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoju poziciju i da nismo ovisni o bilo komu“, poručio je Čović.

Na pitanje što očekuje od odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Čović je naveo kako osobno smatra da odluku Ustavnog suda BiH može provesti samo zakonodavac, a to je Parlamentarna skupština BiH.

„Sve drugo mogu biti neki provedbeni akti koji u biti neće biti provođenje odluke Ustavnog suda. Tu ćemo biti vrlo jasni“, izjavio je Čović.

Upozorio je kako postoji velik broj pritisaka koji čak više i ne skrivaju, kazavši kako predstavnike Hrvatskog narodnog sabora, ako budu jedinstveni kao što danas jesu,  nitko ne može eliminirati iz bilo koje razine vlasti počevši od pet ili šest županija, oba entiteta, pa do razine Vijeća ministara.

HNS procjenjuje, naglasio je Čović, kako danas nema preduvjeta za implementaciju izbornih rezultata, s obzirom da je Ustavni sud BiH stavio izvan snage određene odredbe Izbornog zakona.

Procjenjivali su i tko se i kako može ponašati u ovom vremenu, počevši od OHR-a i međunarodnih institucija, pa do SIP-a i Parlamentarne skupštine BiH koja je, naglasio je Čović, bila jedina nadležna za promjenu Izbornog zakona.

„Naše je nastojanje da kvalitetno pripremimo promjenu Izbornog zakona slijedom onoga što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH i da s partnerima s Bošnjacima tražimo nekoga tko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u dogovoru s HNS-om“, pojasnio je Čović, dodavši kako je određen i tim HNS-a koji će pripremiti sve potrebne dokumente.

Poručio je kako će HNS nastaviti razgovarati sa svima kako bi prije svega osigurali zaštitu pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda na svim razinama vlasti u BiH bez obzira na iskušenja te kako će se ustrajati da se na idućim izborima više ne dvoji hoće li legitimni predstavnici Hrvata biti u Domu naroda, Predsjedništvu i tamo gdje pripada po Ustavu BiH.

Čović je kazao kako su članice HNS-a napravile zajednički sažetak prema kojem će stranke Hrvatskog narodnog sabora, koje su na izbore išle kroz tri bloka, zajednički biti uključene u svaku aktivnost implementacije izbornih rezultata kako ne bi ostavili nimalo prostora za bilo kakve spekulacije potencijalnih partnerskih stranaka oko stvaranja većina.

Drugim riječima, naveo je Čović, stranke HNS-a mogu u pet županija, plus korektnim pregovaranjem u Zeničko-dobojskoj županiji, imati svoje predstavnike.

Kazao je kako je za HNS prihvatljiv kao partner svaki onaj koji želi doživjeti BiH kao zajednicu tri konstitutivna naroda i onih koji se ne izjašnjavaju, sukladno izbornom rezultatu, pri čemu je legitimno predstavljanje osnova, a to je upravo odluka Ustavnog suda. U konačnici, svejedno je koji će to biti bošnjački blok jer ovdje govorimo o partnerstvu koje je vezano uz jasan program-to je europski put, a kada je u pitanju BiH prva će točka biti upravo Izborni zakon./M. P./

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori