Zakon o udomiteljstvu novi test odnosa u vladajućoj koaliciji ali i Plenkovićeve vjerodostojnosti

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

 

Pritisku koalicijskog partnera HNS-a oko Zakona o udomiteljstvu, HDZ i Andrej Plenković zasad ne popuštaju. Vladino rješenje prema kojem istospolni partneri – ne mogu biti udomitelji, nikako nije po volji njihovom partneru u Vladi – HNS-u, koji je već pripremio amandmane na zakon!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prijedlog zakona o udomiteljstvu, zasad, u javnosti brani.

-Vlada je uputila prijedlog iza kojeg stoji, hoće li biti još rasprave među članicama parlamentarne većine, eventualnih amandmana u Saboru vidjet ćemo. Mi kao Vlada stojimo iza prijedloga kojeg smo poslali u dva čitanja – rekao je u nedjelju Plenković.

Međutim, ukoliko će HNS-ovi zastupnici u Saboru ići kontra prijedloga Vlade onda se Andrej Plenković i HDZ suočavaju s istim problemom kakav su ranije imali s Mostom.

– Zbog takvih postupaka, odnosmo zbog oporbenog djelovanja u Vladi, Plenković je prekinuo koalicijski odnos s Mostom. Stoga je ova situacija svojevrsni test vjerodostojnosti – ne samo za Plenkovića, nego i narodnjački koncept HDZ-a te HNS-ov liberalizam – smatra Josip Zdunić.

Sudeći prema pisanju medija, dva su HNS-ova amandmana na Zakon, koji u Saboru žele mijenjati.

Amandmanom, koji je Nova TV dobila na uvid, traže da se u Zakon dodaju “životni ili neformalni životni partneri”. Smatraju da se istima, vladinim prijedlogom, ograničava udomiteljstvo samo na temelju spolne orijentacije, što, kako kažu, otvara i raspravu o definiciji obitelji.

Međutim, u HDZ-u strahuju od izbijanja nove ideološke fronte. Žele izbjeći scenarij s Istanbulskom konvencijom, koja je ranije izazvala trzavice unutar  HSZ-a i vladajuće koalicije ali i zadržati rejting kod konzervativnog djela birača.

Stoga ministar Milan Kujundžić, tvrdi da je protiv HNS-ovog zahtjeva.

-Djeca – moje je osobno mišljenje – mogu se odgajati samo u obitelji ili vezi muškarca i žene – tvrdi Kujundžić.

Drugi koalicijski partner, Milan Bandić, poručuje kako za njega u svemu nema ništa sporno.

-Mi živimo u civiliziranom društvu, mi smo otvoreno društvo i na tom tragu će biti stav Kluba rada i solidarnosti – poručuje Bandić.

Čitavu situaciju dodatno usložnjava šef SDP-a Davor Bernardić koji najavljuje i svoj prijedlog zakona.

 

 

 

M.M.//http://www.hrsvijet.net//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)