Stolački siledžija Kaplan će priznati krivnju za manju kaznu?

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

 

Kaplan je optužen da je zajedno s Mahmutćehaićem i Ljubovićem, te s još nekoliko političkih dužnosnika i aktivista bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a, nasilno prekinuo izbore u Stocu.

 

Pred Općinskim sudom u Čapljini ovoga tjedna trebala s održati završna rasprava u predmetu koji se vodio protiv nekoliko bošnjačkih političkih dužnosnika, a prvi među njima Salmir Kaplan je navodno spreman priznati kazneno djelo i nagodit se sa Županijskim, hercegovačko-neretvanskim, tužiteljstvom za nasilni prekid izbora te napad na sudionike biračkog odbora.

Kako se doznaje od izvora bliskog ovome sudskom postupku, Kaplan je praktički odlučio napraviti ono što su učinili i drugi ranije optuženi te dobiti nižu kaznu nego onu koju bi posve izvjesno dobio kada bi se proces doveo do kraja.

Ovo suđenje inače su obilježile brojne odgode koje su se, prije svega, događale na zahtjev optuženih čelnika SDA u Stocu Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehaića, čelnika tamošnjeg SDP-a, te Ahmeta Ljubovića.

Kaplan je optužen da je zajedno s Mahmutćehaićem i Ljubovićem, te s još nekoliko političkih dužnosnika i aktivista bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a, nasilno prekinuo izbore, tukao predsjednika tamošnjeg Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića te doslovno životno ugrozio člana Općinskog izbornog povjerenstva Marija Raguža, kojega je udario u glavu te je završio na hitnom odjelu u bolnici u Mostaru.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je zbog ovih izgreda prekinulo održavanje izbora u Stocu te naložilo nove izbore.

Policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) podnijela je Županijskome tužiteljstvu izvješća protiv dužnosnika i kandidata bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana i još desetorice bošnjačkih aktivista za fizičko nasilje i prekid izbornog procesa u tome gradu, za što su predviđene kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. Nakon toga županijski tužitelj Spomenko Jukić, koji zastupa optužnicu u ovom predmetu, procijenio je kako za nekolicinu dužnosnika nema uvjeta za podizanje optužnice. U međuvremenu su Ajdin Jakupović, Aida Gabela, Amira Hamzić i Nedžad Čerkez dobili uvjetnu kaznu od pola godine zatvora, piše Večernji List.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)