Europsko vijeće podržalo sporazum o Brexit

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

 

27 čelnika Europske unije raspravljalo je o sporazumu u Bruxellesu, a dogovor su postigli nakon samo sat vremena rasprave, javlja BBC.
Čelnici su potvrdili sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije i političku deklaraciju o budućim odnosima. Velika Britanja trebala bi napustiti Europsku Uniju 29. ožujka 2019.

-Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju. Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 30. ožujka 2019. godine kako bi se osiguralo uređeno povlačenje – rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
Tekst sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a te politička deklaracija o budućim odnosima usuglašeni su na razini pregovarača i na summitu su dobili političku potporu europskih čelnika.

U subotu poslijepodne riješeno je jedino preostalo pitanje Gibraltara, nakon što je Španjolska zatražila izmjene u nacrtu sporazuma o Brexitu i izjavi o budućim odnosima kako bi bilo jasno da će odluke o tom britanskom teritoriju biti donesene samo u izravnim pregovorima s Madridom.

Sada britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno. Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

U Bruxellesu ne žele komentirati što bi se moglo dogoditi ako sporazum o razdruživanju ne prođe u britanskom parlamentu ili ako padne vlada premijerke May, ali su spremni i za scenarij Brexita bez sporazuma o razdruživanju, što bi bila najgora opcija.

-Šteta da je do ovoga uopće došlo. Mislim da je to jedna odluka koja će imati najviše negativnih posljedica za Ujedinjenu Kraljevinu, ali nije dobra ni za Europsku uniju. Međutim, kad već postoji taj proces onda on treba biti uređen i zato ovaj sporazum o povlačenju i politička deklaracija i ovaj aranžman koji je postignut oko pitanja Gilbratara i Sjeverne Irske, mislim da na najbolji mogući način regulira sva ta osjetljiva pitanja – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

 

 

 

M.M.//http://www.hrsvijet.net///Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)