PO NALOGU DŽAFEROVIĆA Uklonjena zastava RS ispred Dodikova ureda, DODIK: Zastava RS bit će tamo gdje ja sjedim

Vrijeme:5 min, 3 sec

 

 

Zastava Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH uklonjena je na zahtjev ureda bošnjačkog člana Šefika DŽaferovića, javio je Klix.ba.

 

Zastava, koju su danas službenici ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika postavili ispred njegovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, uklonjena je “s obzirom da se radi o zajedničkim prostorijama”.

Zastava Srpske, pored zastave BiH, bila je istaknuta i u svečanom salonu kada je Dodik danas primao akreditivna pisma veleposlanika Srbije Aleksandra Đorevića.

Dodik: Zastava RS će biti gdje god ja sjedim

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je danas u Istočnom Sarajevu da će tražiti da Predsjedništvo djeluje po Ustavu, te da će to biti suština njegovog političkog rada.

“Član tri Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Mi iz RS nikad nismo pristali da visoki predstavnik mijenja taj član. Moja politika će biti politika čistog računa. Mi smatramo i tumačimo da je RS dala teritoriju i određene nadležnosti BiH”, rekao je Dodik.

Kazao je da su visoki predstavnici uporno kršili sporazum i vršili političko nasilje nad Srbima, prenose Nezavisne novine.

“Želim da naglasim da je visoki predstavnik uveden aneksom 10. Sve što su visoki predstavnici uradili je to što su kršili sporazum i nametali ustavna rješenja. RS je izdržala nalet međunarodnog faktora. Oni su uvijek radili u korist Bošnjaka”, istakao je.

Ponovio je da je on za potpuni suverenetit BiH.

“BiH je zbog takvih stvari napravila patuljasto gospodarstvo koje se ne može razvijati. Tražit ću da se zaštiti gospodarski ambijent u BiH, kao i u drugim zemljama. Predhodne elite nisu bile spremne da štite ekonomiju BiH. Hrvatska stimulira poljoprivredu pet puta više nego BiH svoje gospodarstvo i zato je roba iz Njemačke konkurentna. Ovo što do sada činimo je monopol koji su stranci uspostavili ovdje”, rekao je Dodik.

Rekao je da BiH u EU izvozi u skladu s onim što je odlučila EU a oni uvoze koliko žele.

“Odluka Bošnjaka da od Vijeća ministara naprave Vladu dijelom je prošla. Ali moraju shvatiti da je Vijeće ministara samo pomoćni organ. Nemaju moju podršku, ni podršku RS. Kao član Predsjedništva nemam namjeru prijeći preko toga da su slali lažne informacije o paravojnim formacijama u RS”, nagalsio je Dodik.

Dodik je kazao da, u ovom trenutku, misli da i njega kao srpskog člana Predsjedništva promatraju kao problem.

“Na razini BiH ima više od 23.000 zaposlenih službenika. To je ogroman balans, i Srba i Bošnjaka i Hrvata u oba entiteta. To se mora veoma brzo pokušati dovesti u okvir reformske agende. Namjeravam od ponedjeljka obaviti konsultacije s druga dva člana Predsjedništva, kako bismo utvrdili dnevni red prve sjednice Predsjedništva”, rekao je on.

Kazao je da će zastava RS morati biti postavljena gdje god on sjedi.

“Zastavu BiH nametnuo je visoki predstavnik i ona nije prihvaćena od strane RS. Ispada da srpski član Predsjedništva radi pod zastavom BiH i FBiH. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali mora biti i zastava koja predstavlja srpski narod. Neću biti figura”, kazao je Dodik.

Govoreći o proizvodnji u BiH, Dodik je rekao da će predložiti u Predsjedništvu da nađu osnova kako bismo mogli podsticati našu proizvodnju.

“U ovom trenutku su veoma traženi proizvodi od drveta, a mi dozvoljavamo da naši gospodarstvenici nemaju sirovinu. Mi smo dozvolili izvoz ozbiljne količine trupaca u svoju i druge zemlje. Tražit ću da se odmah donese odluka o obustavi izvoza trupaca”, rekao je Dodik.

Dodik je predložio da se utvrdi čitav niz monetarnih mjera kako bi se poboljšao ekonomski rast.

“Čitao sam da su sredstva Centralne banke preko šest milijardi maraka deponiranih u Deutsche bank. A mi moramo juriti po Europi i nikad nismo mogli dobiti ni kamatu od četiri posto. Ne trebamo razvijati Njemačku. Mislim da je sigurno da Centralna banka investira novac u obnovu entiteta a ne da jača gospodarstvo Njemačke. Spreman sam okupiti stručnjake oba entiteta da vidimo kakvo ćemo monetarnu politiku voditi”.

Dodik je govorio i o pozivu da srpski kadrovi u zajedničkim institucijama podnesu ostavke.

“Svi zaposleni Srbi dobili su poslove koje osigurava RS. Ja sam dobio mandat da napravim jednu drugu reprezentaciju RS i Srpskog naroda. Dobio sam podršku da vratim dostojanstvo. Bit ću uporan u traženju da se predstavnici srpskog naroda koji dobiju posao budu odgovorni prema Srbima i srpskom narodu. Moraju se poštovati odluke Vlade RS i parlamenta. Nećemo ništa raditi na štetu Bošnjaka”.

Dodik je rekao da smatra da bi trebalo što prije formirati Vijeće ministara “ako hoćemo da BiH krene naprijed”.

“Ova BiH se pokazala neuspješnom, hajde da probamo dogovoriti nešto što funkcionira. A toga nema bez dva entiteta i tri naroda”.

On je rekao da je visoki predstavnik nametnuo 540 odluka.

“Ako je bio ispravan model koji je gurala međunarodna zajednica zašto ta BiH danas nije uspješna. Hajde da ne bude propala, vratimo je na Dejton. Kakva priča o građanima, mada ja u apstraktnom smislu poštujem građane”, rekao je Dodik.

Što se tiče odluke Kosova da povećaju carine za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, Dodik je reako da toj odluci nisu razgovarali.

“Mi nismo razgovarali o odluci Kosova. Isti su ušli i bili za sve, a sad sporazum krši Priština. Mogu samo reći da BiH neće priznati Kosovo. Europa treba izopćiti Kosovo, a ovo je poruka i nama da se možemo ponašati kako hoćemo. Tražit ću od organa BiH da mi predlože mjere koje bi mogli poduzeti. Regionalna suradnja je dobra, ali neke stvari ne mogu proći”. rekao je on.

Zahvalio se svima koji su uputili čestitke za konstituiranje Predsjedništva, te je dodao da želi što prije imati kontakt sa svima, posebno s predstavnicima EU.

Govoreći o Danu državnosti BiH, koji RS ne obilježava, Dodik je rekao da i Srpskoj osporavaju 9. siječanj.

“To je ZAVNOBiH, a samo nekoliko dana poslije bio je AVNOJ i mislim da nije u redu da neko osporava 29. a hoće da obilježava 25. studeni. Mi smo godinama proslavljali 9, siječanj i svi su dolazili. I onda je bošnjački član predsjedništva uputio apelaciju da se ukine 9. sijačanj. Mi ćemo ga i dalje slaviti”, kategoričan je Dodik.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori