Šoljić otkrio kako je Alija prevario Hrvate oko razgraničenja u FBiH?

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

 

Šoljić je podsjetio kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasla u Hrvatsku republiku Herceg Bosnu.

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne mr. Vladimir Šoljić izjavio je kako Herceg Bosna nije ukinuta. Njezini su predstavnici, kaže, potpisali s predstavnicima bošnjačkog entiteta, što je tada bila Republike BiH, Washingtonski sporazum o uspostavi Federacije. Šoljić je gostujući u političkom magazinu “Argumenti” Naše tv otkrio i kako su Hrvati prevareni, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Alija Izetbegović tada je molio Tuđmana da se ne pravi razgraničenje u Federaciji između hrvatskih i bošnjačkih područja, već da se to odgodi za neko buduće vrijeme, jer je tek uspostavljeno primirje, pa bi, kako je on uvjeravao Tuđmana, to rasplamsalo sukobe. Hrvatska strana je prihvatila to kao jedan pragmatičan potez, što se kasnije pokazalo kao vrlo loš potez, kazao je Šoljić.

Po njegovu mišljenju višenacionalna zajednica, osim na bazi federacije, ili konsocijacije ne može funkcionirati.

-Jedina dva modela višenacionalnih zajednica koja su preživjela su Švicarska i Belgija. Jedan je na bazi federacije, drugi na bazi konsocijacije. Austrougarska nije preživjela, Jugoslavija nije preživjela, Sovjetski savez nije preživio. Nema šanse da jedna višenacionalna zajednica preživi bez uređenog odnosa naroda koji je čine. Može se taka država neko vrijeme održati prevarom silom, ali to je kratkog daha. Prema tome čemu smeta jednakopravnost naroda, ako se želi sačuvati BiH, upitao se Šoljić.

Osvrćući se na izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva Šoljić napominje kako Komšić kao osoba nije bitan.

-Pa bivši šef njegove stranke Zlatko Lagumdžija je rekao da Komšić nije dobio glasove Bošnjaka zbog svojih sposobnosti, već zato što je on projekat. Sotonizacija Herceg Bosna bi nestala kada bi se napravila tabela u kojoj bi se pobrojali zločini i progoni stanovništva od strane HVO-a i Armije RBiH, gdje bi se jasno pokazalo tko je koliko zločina počinio. Međutim, bošnjačka strana to ne prihvaća. Znači situacija je jasna, samo je pitanje hoćemo li potpisati kapitulaciju ili ćemo kao 1991. jasno reći tko smo i što smo, kaže Šoljić.

Vladimir Šoljić mišljenja je kako se od Hrvata želi napraviti narod drugog reda i ako to ne ide.

-U ratu je to činjeno da se Hrvate onesposobi za obranu, a u miru da ih se obeshrabri u traženju jednakopravnosti. Hrvati nisu smetali do odluke o neovisnosti BiH. Čim je to prošlo, Hrvati su počeli smetati, postali su višak, a to se već vidjelo na Livanjskom pitanju. Livanjsko pitanje je lakmus papir koji je pokazao tko ne želi BiH kao državu ravnopravnih naroda. Kasnije se to pokazalo radom iza leđa hrvatskim predstavnicima. Dok se glumilo prijateljstvo i savezništvo s Hrvatima, na drugoj strani potpisan je tzv. historijski sporazum Zulfikarpašić- Filipović sa srpskom stranom, a istovremeno je Alija Izetbegović već vodio pregovore sa JNA kao budućom vojskom BiH. I ta dvoličnost traje sve do današnjih dana. Danas nam biraju predstavnike, a čim ti netko bira predstavnike ti si onda maloumnik. Herceg Bosna je bila dobra dok je udomljavala muslimane, dok su oni preko teritorija Herceg Bosne mogli provoziti oružje. Kad je ona postala negativna, zločinačka, ja ne znam. Volio bih znati datum i čin kad je Herceg Bosna postala zločinačka, kazao je Šoljić.

Šoljić je podsjetio kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasla u Hrvatsku republiku Herceg Bosnu kao dio provedbe međunarodnih mirovnih sporazuma, konkretno Owen- Stoltenbergovog mirovnog sporazuma o uniji triju republika.

-Proglašenje HR HB iskorišteno je za opći napad na Hrvate, jer je sa srpskom stranom postignuto primirje, pa je sva vojska iz istočne Bosne iz Sarajeva prebačena na rat s Hrvatima. Čak je bošnjačka strana za to koristila i srpske resurse o čemu postoji svjedočanstvo u knjizi Šefke Hodžića, kaže Šoljić.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori