NESLUŽBENO DOZNAJEMO Određen pritvor četvorici pripadnika tzv. Armije RBiH u slučaju Križančevo selo

Vrijeme:3 min, 23 sec

 

Dnevnik.ba neslužbeno doznaje kako je određen pritvor četvorici bivših pripadnika tzv. Armije RBiH u slučaju Križančevo selo. SIPA je nedavno uhitila osmoricu bivših pripadnika tzv. Armije RBiH zbog sumnji da su počinili ratni zločin nad hrvatskim civilima i zarobljenicima HVO-a u širem području Križančeva sela nadomak Viteza.

 

Dnevnik.ba neslužbeno doznaje kako je određen pritvor za četvoricu bivših pripadnika tzv. Armije BiH u slučaju Križančevo selo.

Naime, Sud BiH nije prvotno odredio pritvor nedavno uhićenoj osmorici bivših pripadnika tzv. Armije BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a u Križančevu selu kod Viteza.

Tužiteljstvo BiH uložilo je, prema saznanjima Dnevnik.ba, žalbu na tu odluku. Pritvor je tako određen četvorici od osmorice bivših pripadnika tzv. Armije BiH, točnije: Almiru Sarajliću zvanom Roki, Šaćiru Omanoviću, Sadiku Omanoviću i Kasimu Kavazoviću.

Podsjetimo, SIPA je nedavno  na području Viteza, Zenice i Sarajeva, uhitila osmoricu Bošnjaka, bivših pripadnika Armije RBiH, a po naredbi Tužiteljstva BiH, osumnjičenih za ratni zločin nad zarobljenicima  i civilima hrvatske nacionalnosti u Križančevom selu kod Viteza.

Prema priopćenju Tužiteljstva BiH, osumnjičeni su , a među njima su i bivši zapovjednici te pripadnici Armije BiH, uhićeni  na više lokacija u BiH zbog sumnji da su počinili jedan od najtežih ratnih zločina nad Hrvatima u BiH. Uhićeni su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović u Sadik Omanović.

Osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici Armije RBiH s prostora Središnje Bosne i Viteza postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni, Ibrahim Purić kao zapovjednik 325. brdske brigade i zapovjednik taktičke grupe TG Sjever 3. korpusa, Ibrahim Tarahija kao zapovjednik 3. bataljuna 325. brigade, Nijaz Sivro u svojstvu pomoćnika zapovjednika  za sigurnost 325. bbr., Rušit Nurković u svojstvu pomoćnika zapovjednika za moral, IPD i vjerska pitanja, kao i predsjednik Komisije za razmjenu, te Šaćir Omanović, Sadik Omanović, Almir Sarajlić  i Kasim Kavazović, prilikom planiranog  i pripremljenog napada na vojnike HVO-a i civilno pučanstvo hrvatske nacionalnosti Križančevog sela, Šafradina i Dubravice u Vitezu, u kojem je strijeljano najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali te lišene života dvije žene hrvatske nacionalnosti koje nisu sudjelovale u borbenim djelovanjima, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija, odnosno, zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba.

Križančevo selo, odnosno, stradanje hrvatskih civila i zarobljenika HVO-a, smatra se najvećim stratištem hrvatskog naroda u BiH od Armije RBiH.

Pokolj u Križančevom selu dogodio se 22. i 23. prosinca 1993. godine u okviru velike vojne i napadačke operacije Armije RBiH pod nazivom “Krvavi Badnjak” protiv postrojbi Zbornog područja HVO-a Vitez.

Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja. Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano.Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena.Po podacima hrvatske strane, u Križančevu selu je ubijeno više od 70 hrvatskih civila i vojnika.

Križančevo selo je zadnji zločin postrojbi Armije RBiH u  1993. godini, odnosno, tijekom 365 dana opsade i okupacije Lašvanske doline. Jedini kontakt Lašvanske doline s ostatkom svijeta u toj godini bio je humanitarni  konvoj “Bijeli put” iz Hrvatske kojim su Hrvatima u tom dijelu BiH dostavljena hrana i medikamenti, a koji se za Hrvatsku vraćao, upravo 22. prosinca 1993. godine.

Unatoč činjenici da je dio pomoći iz Hrvatske koja je došla s “Bijelim putem” otišao Bošnjacima u selu Kruščica  kod Viteza i Zenicu, postrojbe Armije RBiH odlučile su očito i “zahvaliti” na tome.

Tijela zarobljenih, pa likvidiranih, pripadnika HVO-a su nakon  velikih napora obitelji žrtava i Zbornog područja HVO-a Vitez poslije gotovo dva mjeseca, u veljači 1994.,  dovezena u Vitez gdje je izvršena razmjena.

O brutalnim okolnostima stradavanja hrvatskih branitelja najbolje svjedoči  činjenica kako su jednom zarobljeniku izvađene oči.

U napadu brigada Armije RBiH na Križančevo selo ubijene su i dvije žene, Matilda Pranjković i Kata Alilović. Selo je nakon pohoda  Armije RBiH opljačkano, a kuće i drugi privatni objekti spaljeni.

 

G. L./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)