ZOVKO NA VANJSKO-POLITIČKOM ODBORU EP-a: Turska imala najjaču ulogu u izboru Komšića

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Hrvatska zastupnica u  Europskom parlamentu Željana Zovko izjavila je danas da je Turska imala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH te je istaknula da je krajnje  vrijeme da se razmotre strani utjecaji koji su prisutni u BiH. 

 

“Mi moramo početi imenovati stvari. U BiH smo imali posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana godinu prije izbora i treba naglasiti  da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Komšića za člana Predsjedništva BiH”, istaknula je Zovko u obraćanju na sjednici Vanjsko-političkog odbora Europskog parlamenta, prenosi Srna.

Zovko je na sjednici govorila o federalizaciji kao najboljem dugotrajnom i europskom  rješenju za stabilnost Bosne i Hercegovine u skladu sa preporukama Europskog parlamenta.

Jedino europsko  rješenje za Bosnu i Hercegovinu jest  federalizacija kroz  implementaciju preporuka Europskog parlamenta, poštivanje odluka Ustavnog suda kao i Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma sve dok on ne bude promijenjen, kazala je Zovko, priopćeno je iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu.

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) održana je rasprava o kratkom izvješću o izbornoj promatračkoj misiji Europskog parlamenta u Bosni i Hercegovini te druga razmjena mišljenja o Izvješću Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu na kojoj je sudjelovala i zastupnica Zovko.

Govoreći o nedavno održanim izborima, zastupnica Zovko se u svom obraćanju osvrnula na strane utjecaje u BiH.

„Krajnje je vrijeme da se razmotre strani utjecaji koji su prisutni u BiH,“ naglasila je Zovko,

U drugom dijelu rasprave zastupnica Zovko je istaknula kako je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej  Plenković na posljednjem sastanku Europskog vijeća pokrenuo raspravu o nedavno održanim izborima te grubom gaženju Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma koje je za posljedicu imalo pokretanje rasprave i na Vijeću za vanjske poslove.

„U Bosni i Hercegovini živi 500 tisuća Hrvata, građana Europske unije, te nam je u interesu očuvati mir i stabilnost na granici s BiH. Europski parlament je usvojio do sada četiri rezolucije o BiH, koje nude srednji put koji se nalazi između dva ekstrema, separatizma i unitarizma. Jedino EU rješenje za Bosnu i Hercegovinu jest srednji put, federalizacija, implementacija preporuka Europskog parlamenta, poštivanje odluka Ustavnog suda kao i Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma sve dok on ne bude promijenjen“, zaključila je zastupnica Željana Zovko./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)