Ristić za Dnevnik.ba: Komšić je čorbadžija – predsjednik janjičara

Vrijeme:4 min, 45 sec

 

“Komšić je priča za sebe. Možda zato što izgleda kao jedan od onih koji su kao djeca oteti, a onda su odgojeni kako bi išli u bitke sa svojima, a to nas dalje dovodi do mogućnosti kako je Komšić čorbadžija, predsjednik janjičara” rekao je Borislav Ristić, kolumnist zagrebačkog Večernjeg lista u razgovoru za Dnevnik.ba.

Borislav Ristić, kolumnist zagrebačkog Večernjeg lista za Dnevnik.ba je komentirao jučerašnju inauguraciju novog saziva Predsjedništva BiH u kojem sjede dvojica bošnjačkih i jedan srpski član – Željko Komšić, bošnjačkim glasovima i SDA-ovim inženjeringom nametnut za hrvatskog člana, Šefik Džaferović, prvi bošnjački član i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

“Jučerašnja inauguracija trojnog Predsjedništva BiH, na kojoj su prisegnula dva predstavnika izabrana od strane bošnjačkog naroda i jedan izabran od srpskog naroda, podsjetila je sve na sumoran položaj Hrvata u BiH i zabrinjavajući odnos prema temeljnim postulatima demokracije i ustavnosti u toj zemlji”, izjavio je Ristić.

Prema njegovim riječima, to je osnovni dojam koji nisu uspjele odagnati protokolarne izjave oko “ravnopravnosti”, “afirmacije demokracije” i “civilizacijskih tekovina”.

“Za pohvaliti je zajednički stav sve trojice da žele u EU, jer to onda podrazumijeva kako su sva trojica spremna na unutarnje reforme. Međutim, iskustvo nas je poučilo kako sva ta obećanja uvijek ostanu samo obećanja”, tvrdi Ristić.

U BiH ne postoji unutarnja snaga za rješavanje problema, kako je rekao, što znači da se tu ništa ne može promijeniti bez pomoći izvana.

“Iz njihovih poruka se moglo iščitati kako se nadaju da će im Unija pripomoći u rješavanju problema, a Europa je još devedesetih pokazala kako žurno rješava probleme. E, to je onaj zanimljiv dio, jer se u BiH odluke donose dogovorom trojice, dok je u Uniji to stvar konsenzusa 28, odnosno, uskoro 27 čelnika”, rekao je Ristić.

Moglo bi se, kako tvrdi,  reći da u EU svaka odluka ima svoje porođajne muke, tako da se njima nigdje ne žuri.

“To sve znači kako jedino SAD ima snagu ponuditi optimalno rješenje za probleme u BiH – ništa bez Amerike. U tom kontekstu onda treba analizirati i poruke s ove inauguracije gdje dva bošnjačka predstavnika pozivaju na ulazak u NATO, dok je Dodik protiv”, rekao je.

Pita se i kako, onda, iz te situacije gledati na odluku onoga koji je dobio najviše hrvatskih glasova da ide u koaliciju s Dodikom?

“Ne pretpostavljaju li se takvim političkim odlukama neki kratkoročni odnosi dugoročnim rješenjima? Narod bi rekao, ubija se vol za kilu mesa”, rekao je.

Prema njegovim riječima, u očima Zapada ovako izgleda da su Bošnjaci za EU i NATO, a Hrvati su uz Dodika, koji je protiv NATO-a.

“Može li se s takvih pozicija nadati podršci Amerike? Dodajte na sve to problem legitimnosti – sada će biti pritisak na Hrvatima i svaki pokušaj blokade će izgledati kao opstrukcija, jer tko će u takvom odnosu snaga stati na stranu Hrvata?”, rekao je.

Smatra i kako je jedina krivnja Hrvata u BiH to što su najmanji, ali ispadaju krivi.

“Dosadašnje odgađanje rješavanja problema ih je dovelo u takvu situaciju, i sada kada se trebalo postaviti ultimativno i blokirati sve institucije dok se ne pronađe rješenje – oni se odluče na loš izbor saveznika i sami sebi nanose štetu”, rekao je.

Ristić se osvrnuo i na pokret #SejdoKomsic i jučerašnje aktivističke parole koje su osvanule u hrvatskim gradovima diljem BiH na kojima je pisalo kako je Željko Komšić “persona non grata” uz slogan “Not my president”.

“Kada se u takvim okolnostima još preuzima slogan američke ljevice, ‘nije moj predsjednik’, izgleda kao da se i ideološki postavljaš kontra administracije kojoj bi se trebao obratiti da riješi tvoj problem”, rekao je.

Smatra i kako je  takva  poruka i psihološki naivna, jer, kada govoriš da nije tvoj predsjednik, onda prešutno priznaješ da nečiji ipak jest.

“To je kao da kažeš ‘nemoj misliti na slona’, a slon je ipak tu. Probajte nekoga pitati da nešto negira, pa ga onda priupitajte o čemu razmišlja? Negacijom stvarnosti slika te stvarnosti se samo utvrđuje”, smatra.

Napomenuo je i kako je Ustavni sud prije izbora naložio promjenu izbornoga zakona po kojem je Komšić u Predsjedništvo izabran glasovima Bošnjaka.

“On je u političkom smislu nelegitiman predstavnik, a postavlja se i pitanje legalnosti ako je izabran po zakonu koji je proglašen neustavnim? Koliko je svjestan svog upitnog ustavnog i demokratskog kredibiliteta, možda je najbolje sam posvjedočio kada je Hrvatima, čiji je navodno predstavnik, kao svojevrsni ‘aman’, odmah nakon izbora poslao poruku da se ‘ne moraju bojati, niti brinuti'”, tvrdi Ristić.

Pita se i kako se netko tko svojim političkim postupcima gura rješenje protivno odluci Ustavnog suda, uopće može pozivati na građanstvo i demokraciju?

“Nakon nekoliko uvredljivih poruka koje je odaslao prema Hrvatima, sve se više čini da se kod njega građanstvo definira u nekom otomanskom okviru. Ispada kao da je, u nedostatku ustavne zaštite prava Hrvata u BiH, on spreman Hrvatima izdati ‘ahdnamu’ kako bi mogli postati dio njegove vizije građanskog društva”, rekao je.

Prema njegovim riječima, to je sve toliko građanski i demokratski da je postao predstavnik onih koje je morao vrijeđati kako bi u njihovo ime dobio glasove Bošnjaka.

“Zato Komšić, dok govori kako će on biti predstavnik svih građana i inzistirati na ravnopravnosti svih, svjesno laže – jer je izabran upravo sa specifičnom zadaćom da to ne bude”, rekao je.

Gledajući iz vizure jednog takvog političkog lonca, kako je ocijenio, možemo reći kako je Dodik predsjednik Srba, kako je Džaferović predsjednik Bošnjaka, a Komšić – Komšić je priča za sebe.

“Zašto? Možda zato što izgleda kao jedan od onih koji su kao djeca oteti, a onda su odgojeni kako bi išli u bitke sa svojima, a to nas dalje dovodi do mogućnosti kako je Komšić čorbadžija, predsjednik janjičara”, zaključio je Ristić uz slogan “#JanissaryPresident”.

 

Dnevnik.ba /https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)