OTKRIVENA BISTA POGINULOM VUKOVARSKOM BRANITELJU Željko Major vječno živi u srcima svojih Čačinčana

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

 

 

U organizaciji UHDVDR-a, HVIDR-e Orahovice i Općine Čačinci, u Čačincima je održana svečanost posvećena poginulom hrvatskom heroju, branitelju Vukovara, Željku Majoru koji je mučki ubijen na Ovčari nakon odvođenja iz vukovarske bolnice. U njegovoj ulici, otkrivena mu je bista, autora kipara Tomislava Martinčevića, a svečano su je otkrili Željkov otac Stjepan, izaslanik gradonačelnika Vukovara i savjetnik za branitelje te predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, obratio se zamjenik načelnika općine Čačinci Alen Jurenac. -Na ovom spomen obilježju bista je Željka Majora, mladića koji je hrabro i dragovoljno krenuo u obranu grada Vukovara, grada koji je bio i ostao simbol ljudskog stradavanja i tragedije u Hrvatskoj, ali i simbol hrabrosti. Danas s velikim ponosom i čašću stojimo ovdje i poklanjamo se ovom heroju, ali i svim braniteljima Grada Heroja i naše Domovine Hrvatske – rekao je između ostalog Jurenac.

 

 

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

 

 

 

U emotivnom govoru obratio se potom ratni zapovjednik Željka Majora Josip Nemec prisjećajući se posljednjih zajedničkih trenutaka u vukovarskoj bolnici. – Željko Major ili kako smo ga mi zvali Mađar, bio je nevjerojatni pozitivac, i u tim trenucima sve je prolazio s osmijehom. Ležao je ranjen u vukovarskoj bolnici, pozvao sam ga da krene sa mnom u proboj, no on je s osmijehom rekao ”ma neće nas ranjene”, odlučio ostati te na kraju biva mučki ubijen na Ovčari. Teško mi je danas bilo što reći, mogu samo odati veliko priznanje i zahvalu organizatorima koji su ovo sve pripremili i napravili čin kojim se herojstvo Željka Majora i on sam nikada neće zaboraviti – rekao je Nemec.

 

Izaslanik gradonačelnika Vukovara i savjetnik za branitelje te predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić naglasio je kako hrabri branitelji Vukovara nisu uspjeli obraniti grad, ali su učinili sve kako bi zadržao neprijatelja da se ostatak zemlje dobro pripremi i obrani Domovinu. -Moram se i danas zahvaliti ljudima koji su došli iz drugih krajeva braniti Vukovar, a u tim trenucima nama je svaki čovjek bio dragocjen. Ovaj spomenik dokaz je da se obrana Vukovara i Hrvatske nikada neće zaboraviti i stoga se od srca zahvaljujem svima koji dali dio sebe u organizaciji ovog događaja – govorio je Josić.

 

Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak naglasio je kako su hrvatski branitelji imali tu privilegiju da ostvare tisućljetni hrvatski san. -Zahvaljujući hrabrosti Željka Majora, branitelja Vukovara i svih hrvatskih branitelja danas imamo slobodnu Hrvatsku i moramo biti ponosni na to. Županija je naravno uvijek na raspolaganju kada se radi o istini o Domovinskom ratu i za to mi je posebno drago da je na ovom događaju puno djece i mladih čime ih možemo educirati u našoj slavnoj novijoj povijesti i žrtvama koje smo doživjeli. Neka nam ovakvi susreti budu uporište i izvor snage u daljnjem radu, a ljubav prema Domovini neka i dalje bude nit vodilja u našim životima – rekao je Žužak.

 

Na kraju svečanosti obratio se pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. – Zadaća je uvijek da se ne zaboravi. Svaki prolaznik koji prođe ovom magistralom vidjet će lik Željka Majora i pitat će se čije je ovo spomen obilježje i gdje je taj čovjek stradao i to je istina o Domovinskom ratu. I stoga, nemojmo se umoriti čuvati tu istinu, nemojmo odustati jer to smo dužni ovakvim herojima koji su nas zadužili – poručio je Križić nakon kojeg je bistu blagoslovio župnik čačinački Nedjeljko Androš. Nakon otkrivanja biste, zapaljeni su lampioni ispred spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Čačniaca, a potom je održan i svečani program u OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci u Domu kulture.

 

Informativni centar Virovitica /http://www.icv.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori