BOŽIKOVIĆ IZ SIP-a: Ako ne ispoštujemo odluku “Ljubić” svrstat ćemo se u tijela koja ne priznaju Ustavni sud

Vrijeme:1 min, 24 sec

 

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine  (SIP BiH) razmatra primjenu članka 10.12 Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Među članovima SIP-a vlada oprečno mišljenje kada je u pitanju popuna Doma naroda, primijeniti popis iz 1991. ili 2013. godine.

“Ovdje je po meni osnovno pitanje hoćemo li ispoštovati odluku Ustavnog suda u predmetu Ljubić  ili ćemo se svrstati među tijela koji ne provode odluke Ustavnog suda”, kaže Novak Božičković, piše N1.

Božičković smatra da se ne treba odugovlačiti sa odlukom.

“Ne treba čekati ni na Ustavni sud, i on je pod pritiskom”, naveo je on.

“Ja sam pripremio tablicu, kako ja mislim da treba biti”, kaže Suad Arnautović. “Izuzetno, jednokratno, u svrhu implementacije izbora 2018., to bi stajalo ispred tablice po kojoj bi se popunio Dom naroda iz županija”, naveo je on.

“Kakve mi veze imamo sa odlukom Ustavnog suda? Mi trebamo završiti izborni proces, nemamo mi nikakve veze sa presudom Ljubić”, kaže Suad Arnautović.

“Čudimo se što nam izlaze dokumenti, ako ovako nastavimo još malo će nam i kompjuteri izlaziti iz SIP-a”, kaže Vlado Rogić i ističe da se u Povjerenstvu ne poštuje dogovor da se radni materijali ne objavljuju.

“Molim kolegu Rogića da mi ne drži predavanja, ja sam djed. Na kakvu se odluku pozivaš? Je li postoji odluka prema kojoj se u javnost ne može izlaziti?”, kaže Arnautović.

Arnautović i Rogić se spore u vezi sa informacijom Federalnog zavoda za statistiku. Rogić smatra da nije relevantno jer postoje i druge statističke agencije. Arnautović smatra da nije bilo relevantno ni mišljenje Instituta iz Mostara, ali da je ono zaprimljeno.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)